Israel şi Maroc reiau relaţiile diplomatice şi redeschid ambasade

Sursa: Pixabay

Israelul şi Marocul îşi vor relua relaţiile diplomatice şi vor deschide ambasade în următoarele două luni, a declarat joi ministerul israelian de Externe, în timpul unei vizite în regatul nord-agrican, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Marocul a fost una dintre ele patru ţări arabe, alături de Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Sudan, care a convenit anul trecut normalizarea relaţiilor cu Israelul, în cadrul unor acorduri intermediate de Statele Unite.

În cadrul acordurilor, Washingtonul aa recunoscut suveranitatea marocană în Sahara de Vest.

„Vom progresa de la birouri de legătură la ambasade”m a declarat Lapid într-o conferinţă de presă, afirmând că a fost de acord ca acest lucru să aibă loc în decurs de două luni, împreună cu omologul său marocan Nasser Bourita.

Tot joi, Lapid a inaugurat biroul de legătură israelian din Rabat şi a vizitat o sinagogă în Casablanca.

Vizita lui Labid este prima efectuată de un ministru de Externe israelian înMaroc din 2003, după ce cele două ţări au căzut de acord în decembrie să îşi reia relaţiile diplomatice.

Acordurile dintre Israel şi cele patru state arabe i-au nemulţumit pe palestinieni, care s-au bazat mult timp pe sprijinul arab în încercarea lor de a forma un stat în Cisiordania ocupată de Israel şi Gaza. Până anul trecur, numai două state arabe, Egiptul şi Iordania, aveau relaţii diplomatice complete cu Israelul.

La conferinţa de presă, Lapid a reiterat că nu este încă momentul potrivit pentru un progres major în eforturile de pace cu palestinienii, care s-au prăbuşit în 2014.

Lapid a făcut referire la diviziunile dintre palestinieni şi structura actuală a guvernului israelian, o alianţă formate de partide de stânga, arabe, de centru şi de dreapta, între care consensul pentru pace ar fi dificil.

Tensiuni Washington-Varșovia. Americanii ar putea muta trupele militare din Polonia în România, potrivit presei poloneze

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here