După ce locuitorii din estul Siberiei, din apropierea Cercului Arctic, au avut parte, în ianuarie, de o lună de temperaturi mult mai scăzute decât de obicei – când o localitate a înregistrat minus 58,3 grade, iar alta a avut parte de minus 50,6 grade – temperatură record în ultimii 15 ani – iată că în ultima săptămână a fost extrem de cald, de-a lungul țărmurilor Mării Albe și în estul Mării Barents. Astfel, miercuri, temperaturile au atins 30 de grade Celsius în toată zona de nord, până la Cercul Arctic.

Vestul Arcticii rusești este acum cu 20-24 de grade Celsius mai caldă decât în ​​mod normal, în această perioadă a lunii mai, potrivit The Barents Observer.

Serviciul norvegian de prognoze meteo yr.no spune că joi, 20 mai, temperatura va ajunge la 27 de grade în capitala regiunii autonome Neneția, Naryan-Mar, la Marea Barents. Mai la est, în Salekhard, pe râul Ob, vineri sunt așteptate temperaturi de 26 de grade. Salekhard se află, de asemenea, la Cercul Polar.

Localnicii din Arhanghelsk postează pe rețelele sociale fotografii cu ei făcând plajă, în timp ce pentru zilele următoare sunt anunțate temperaturi de 29 de grade Celsius.

La Moscova – unde în februarie se înregistrau ”ninsori apocaliptice” – un record de temperatură vechi de 100 de ani a fost doborât marți, pentru a doua zi. Mercurul termometrelor în capitala Rusiei a urcat până la 29,2 grade, depășind recordul anterior stabilit în 1897 cu 0,1 grade, potrivit The Moscow Times.

„Polul frigului”, așa cum mai este denumită zona din apropierea Cercului Arctic, are parte de obicei de temperaturi de până la minus 34 de grade Celsius. Însă, începând de la jumătatea lunii decembrie și până în ianuarie, termometrele au coborât mult mai jos decât în mod normal.

Astfel, temperaturile s-au situat sub minus 40 de grade Celsius în regiunea Yakutia, devenind astfel cea mai lungă perioadă din ultimii 14 ani cu temperaturi negative. În Delyankir, care se află în apropierea celui mai friguros loc unde trăiesc oameni de pe Pământ, a fost și mai frig – au fost raportate minus 58,3 grade Celsius.

Schimbările climatice vor fi primul punct pe ordinea de zi la cea de-a 12-a reuniune ministerială a Consiliului Arctic. Întâlnirea va avea loc la Centrul Harpa din Reykjavik.

Consiliul, care și-a început activitatea în urmă cu 25 de ani, a avut ca scop principal protecția mediului, însă astăzi accentul este pus pe criza climatică ce afectează Arctica mai dramatic decât celelalte zone de pe Terra.

Luni, Agenția Internațională pentru Energie a prezentat un raport prin care le-a cerut liderilor mondiali să renunțe la toate planurile de extracție a combustibililor fosili pentru a putea fi atins obiectivul de emisii zero până în 2050.

Surse: Digi24, green-report.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here