Israel vrea „pact de neagresiune” cu mai multe state arabe

Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a confirmat că s-a întâlnit cu diplomați ai unor țări din zona Golfului, ca să discute despre potențiale acorduri de neagresiune. Aceasta ar urma să încheie conflictele și să dea undă verde cooperării civile până la semnarea unor tratate de pace definitive.

Șeful diplomației de la Ierusalim a spus că inițiativa pentru aceste discuții aparține premierului Benjamin Netanyahu. Israel Katz a spus că a vorbit cu reprezentanți ai mai multor state din Golf în marja Adunării Generale a ONU de la New York. De asemenea, diplomatul a prezentat planul și lui Jason Greenblatt, reprezentantul oficial al lui Donald Trump pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, chiar dacă acesta și-a dat demisia.

Potrivit The Times of Israel, „pactul de neagresiune”, cel puțin într-o variantă de lucru, vorbește despre dezvoltarea de relații prietenoase între Israel și statele din Golf, fără agresiuni și provocări reciproce. Ideea unui astfel de demers a apărut și în contexul unui Iran din ce în ce mai agresiv, adversar atât al Israelului, cât și al monarhiilor sunnite din zona Golfului Persic.

Oficial, statul Israel are relații diplomatice normale doar cu Egipt și Iordania. Niciuna dintre țările din Golf nu recunosc Israelul și nu vor să aibă relații diplomatice cu Ierusalimul până nu se rezolvă situația palestinienilor.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here