Erdogan, ironizat de Siria după ce a amenințat că va „lovi regimul peste tot”. Europenii se tem de ciocniri între turci și ruși

Sursa: Facebook

Damascul l-a acuzat miercuri pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că este „deconectat de realitate„’, după ameninţările sale de a lovi „peste tot” regimul sirian, într-un context de tensiuni neobişnuite între cele două ţări vecine, relatează AFP, peluată de Agerpres.

„Şeful regimului turc face declaraţii goale de conţinut, grave şi oribile, care nu pot proveni decât de la o persoană deconectată de realitate (…)”, a scris agenţia oficială Sana, citând o sursă din cadrul Ministerului sirian al Afacerilor Externe.

Aceasta a reamintit „loviturile dureroase” date în ultimele zile de armata siriană forţelor turce în regiunea Idlib, în nord-vestul Siriei. Bombardamentele artileriei siriene s-au soldat cu moartea a 14 soldaţi turci într-o săptămână.

Într-un discurs furibund susţinut miercuri la Ankara, Erdogan a ameninţat că va „lovi regimul peste tot” în Siria în cazul unui nou atac asupra forţelor turce la Idlib.

În plus, el a reiterat un ultimatum pentru regim, somându-l să se retragă din anumite poziţii din regiunea Idlib până la sfârşitul lui februarie, ameninţând că-l va constrânge făcând „tot ce este necesar pe pământ şi în aer”.

Regiunea Idlib este frontalieră cu Turcia, care sprijină grupurile rebele siriene.

În ultimele zile, Ankara şi-a întărit considerabil prezenţa militară în regiunea Idlib, ultimul bastion al insurgenţilor în care regimul şi aliatul său rus au făcut progrese în ultimele săptămâni în faţa rebelilor şi a jihadiştilor, notează Agerpres. 

La rândul lor, europenii se tem de confruntări deschise între militarii turci și sierieni și chiar între forțele turce și cele ruse din Siria. „Asistăm la confruntări între regimul sirian şi forţele turce, ca să nu mai vorbim despre riscul ca militari turci şi ruşi să se infrunte”, a afirmat șeful diplomației europene, Joseph Borrell, într-un discurs susţinut, marţi seara, în Parlamentul European.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here