Izvorul* Bitcoin

Sursa: Pixabay

„Deși este clar că criptomonedele sunt aici pentru a rămâne, e de văzut ce rol economic vor – sau ar trebui – să joace. În cazul Bitcoin, succesul tehnologiei rezidă în întregime în ceea ce promite, mai degrabă decât în ​​ceea ce poate oferi de fapt”, scrie Daron Acemoglu, pentru Project Syndicate.

<< Cu prețul Bitcoin atingând noi maxime, cu El Salvador și Cuba acceptându-l ca mijloc legal de plată, criptomonedele sunt aici pentru a rămâne. Ce implicații va avea acest lucru, pentru bani și politică?

Banii depind de încredere. Sunt acceptați în schimbul bunurilor și serviciilor numai pentru că oamenii pot presupune, cu încredere, că alții îi vor accepta în viitor. Acest lucru este valabil atât pentru dolarul american, cât și pentru aur. A argumenta că criptomonedele precum Bitcoin sunt doar un joc de încredere – sau o bulă speculativă, așa cum au subliniat mulți economiști – înseamnă a ignora popularitatea lor.

Și totuși, criptomonedelor le lipsesc fundamentele instituționale stabile necesare pentru a consolida încrederea publicului în ele. Astfel, încrederea scade și curge, făcându-le fragile și volatile, așa cum au demonstrat pe deplin girațiile sălbatice ale Bitcoin.

Mai mult, cu Bitcoin și alte criptomonede care se bazează pe mecanisme de „dovadă a muncii”, tranzacțiile trebuie verificate și înregistrate continuu într-un registru descentralizat (în acest caz, bazat pe blockchain). Acest lucru necesită milioane de computere care să funcționeze continuu pentru a actualiza și verifica tranzacțiile – lucru care este stimulat de posibilitatea de a fi recompensat cu Bitcoin nou creat.

Energia consumată în aceste operațiuni „miniere” o depășește acum pe cea a unei țări mijlocii precum Malaezia sau Suedia. Acum, când lumea s-a trezit la pericolele schimbărilor climatice (și la răspunsul nostru meschin la aceasta de până acum), această risipă masivă ar trebui să facă Bitcoin foarte neatractiv.

Și totuși, în ciuda volatilității, fragilității și amprentei masive de carbon, cinci factori au conspirat pentru a face din Bitcoin o propunere atractivă pentru mulți oameni: narațiunea sa politică; activitățile infracționale pe care le permite; seniorajul pe care îl distribuie; tehno-optimismul epocii actuale; și dorința de îmbogățire rapidă într-un moment în care mai puține alte oportunități economice atrag atenția. Să le luăm în considerare pe fiecare, pe rând, mergând în ordine inversă.

Trăim într-o eră a perspectivelor economice în scădere. Nici lucrătorii cu studii superioare nu mai pot conta pe asigurarea unui loc de muncă stabil, cu salarii bune și în creștere. Când oportunitățile economice sunt atât de rare, schemele de îmbogățire rapidă devin deosebit de atractive. Nu este surprinzător că există acum o întreagă industrie dedicată să le spună oamenilor că și ei pot obține aur investind în Bitcoin. Banii s-au revărsat în criptomonedă, deoarece milioane de oameni din Statele Unite și din întreaga lume cred că pot obține profituri semnificative din aceasta.

Narațiunea rentabilităților masive pentru investitorii amatori și de retail dintr-o criptomonedă este în concordanță cu epoca noastră obsedată de tehnologie. Ni se spune constant că ingeniozitatea tehnologică creează un viitor mai luminos. Și la suprafață, nu se poate nega că Bitcoin este o minune a inovației tehnologice. A fost nevoie de creativitate și măiestrie autentice pentru a crea un sistem descentralizat atât de complicat, capabil să funcționeze fără nici o supraveghere sau implicare a guvernului.

Seniorajul sau puterea de cumpărare suplimentară conferită (de obicei guvernelor) prin controlul ofertei de bani, este un alt factor în atractivitatea Bitcoin. Când guvernul SUA pune în circulație o nouă monedă, o poate folosi pentru a cumpăra servicii sau pentru a-și plăti datoria. Perspectiva de a câștiga seinioraj este foarte atractivă și probabil ajută la explicarea faptului că există acum peste 1.600 de criptomonede listate. În cazul Bitcoin, absența unei autorități centralizate înseamnă că seinorajul este distribuit, oferind astfel un stimulent pentru eforturile miniere (care implică acum peste un milion de oameni din întreaga lume).

O sursă dedicată de cerere poate ajuta o nouă monedă să stabilească o bază de încredere. Pentru criptomonede, în general, și pentru Bitcoin, în special, această ancoră este înfiptă ferm în lumea infracțională. În primele sale zile, cererea de Bitcoin a fost stimulată de site-uri de pe dark- web, cum ar fi Silk Road, care a permis tot felul de tranzacții ilicite. Până în prezent, activitățile infracționale reprezintă aproape jumătate din tranzacțiile Bitcoin, după unele estimări.

Fiecare dintre acești patru factori a stimulat Bitcoin în mod artificial. Evident, problemele economice ale societății noastre nu vor fi rezolvate de oamenii care fac bani din Bitcoin. Nici starea de spirit tehno-optimistă predominantă nu a fost confirmată în lumea reală. Și, indiferent de beneficiile pe care le oferă distribuirea seiniorajului prin minerit, acestea sunt mai mult decât compensate de risipa masivă de energie.

Asta pune problema argumentului politic pentru Bitcoin. Ne va elibera de puterea nejustificată a statului asupra economiei? Nu chiar.

Este adevărat, Rezerva Federală a SUA acționează uneori în moduri misterioase, iar salvarea de pe Wall Street, în timpul crizei financiare din 2008, a fost pe bună dreptate văzută ca o treabă de uz inter de care au beneficiat băncile și bancherii, în detrimentul oamenilor obișnuiți. Astfel, este de înțeles dorința de a reduce puterea excesivă a politicienilor și a factorilor de decizie.

Dar Bitcoin nu este răspunsul. Apelează la o ideologie libertariană puerilă, în care un geniu singuratic se luptă cu un stat înfumurat, pentru a elibera excelența individuală. Într-adevăr, persoana din lumea reală – sau persoanele – care au proiectat Bitcoin și și-au scris manifestul inspirator sub pseudonimul Satoshi Nakamoto merită și mai mult eticheta „vizionară” decât fictivul John Galt (eroul din Atlas Shrugged, al lui Ayn Rand).

Cu toate acestea, viziunea în sine este pură fantezie. Riscul ca guvernele occidentale să producă inflație galopantă sau să submineze sistemul monetar internațional este foarte mic. Amenințarea existențială reală rezidă azi în polarizarea politică, destrămarea democrației și incapacitatea sistemelor politice democratice de a ține în frâu elitele economice și politicienii autoritari.

O nouă monedă nu va rezolva aceste probleme. Este nevoie de măsuri pentru a ne asigura că politicienii, birocrații și magnatii din Silicon Valley și Wall Street acționează în mod responsabil. Acest lucru necesită participare democratică și implicare civică activă. Trufe precum Bitcoin reprezintă o distragere a atenției de la munca reală care trebuie făcută. >>

  • NOTĂ: Titlul original, în limba engleză, al textului semnat de Daron Acemoglu este The Bitcoin Fountainhead, cu trimitere la romanul Fountainhead al lui Ayn Rand.

Întoarcerea înrolării. De ce își umflă armatele rândurile și cât de diferită poate fi experiența recrutului, de la Rusia la Israel

1 COMENTARIU

  1. Criptomonedele sunt exact bursa lalelelor de la Amsterdam de la 1600 transpusa in zilele noastre. Si atunci unii au făcut avere si multi au pierdut tot caci au cumpărat când era scump ceva care nu folosește real la nimic. A, poate infractorii sa le perpetueze, dar asta e exact ce trebuie sa acționeze împotriva lor … nihilismul occidental nu se lasă pana nu se alege praful de aceasta civilizație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here