Japonia protestează după trecerea unei nave militare chineze prin apropierea unor insule

Guvernul de la Tokyo a protestat luni, după ce o fregată chineză a trecut prin apropierea unor insule mici din Marea Chinei de Est administrate de Japonia, dar revendicate de China, semnalează AFP, citată de Agerpres.ro.

Presa japoneză a relatat că o navă militară rusă a tranzitat aceeaşi zonă.

Pe cale diplomatică, de la Tokyo s-a comunicat Beijingului „îngrijorarea profundă” a părţii nipone şi s-a cerut să nu se repete astfel de incidente.

Conform AFP, incursiunile pazei de coastă chineze în apropierea insulelor nelocuite Senkaku – numite în chineză Diaoyu – au loc frecvent. O prezenţă a unei nave militare în „zona adiacentă” – o porţiune de circa 22 de km din imediata vecinătate a apelor teritoriale nipone – nu a mai avut însă loc din 2018.

Tot în aceeaşi zonă a fost detectată luni o navă militară rusească, arată surse din ministerul apărării de la Tokyo, citate de presa locală preluată de AFP. Agenţia nu a reuşit deocamdată să obţină o confirmare directă din partea ministerului.

La sfârşitul lui mai, bombardiere din China şi Rusia au zburat împreună în apropiere de Japonia, acţiune considerată de guvernul nipon o provocare imediat după summitul alianţei neoficiale între SUA, Japonia, India şi Australia, format cunoscut sub numele de Quad care încearcă să contrabalanseze prezenţa chineză în regiunea Asia-Pacific.

Relaţiile între Tokyo şi Moscova s-au deteriorat după lansarea invaziei ruse în Ucraina, în contextul alinierii Japoniei la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here