John Bolton, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, a vizitat joi Republica Moldova şi Republica Belarus, unde a avut întrevederi cu prim-ministrul Maia Sandu, respectiv preşedintele Alexandr Lukaşenko.

Pot să spun în numele Guvernului Statelor Unite că vă felicităm pe dumneavoastră şi noul guvern pentru campania anticorupţie, care este foarte importantă pentru potenţialii investitori americani”, a afirmat Bolton.

Comentariile au fost făcute de Bolton după întrevederea cu Maia Sandu, care a venit la putere în luna iunie, afirmând că vrea să elibereze Moldova de sistemul oligarh care a condus ţara din 1991, când şi-a declarat independenţa faţă de Moscova.

Declarațiile lui Bolton survin după ce fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, a fost primit, la Chişinău, de premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, care a anunţat că acesta şi-a exprimat de principiu disponibilitatea de a se implica în echipa de consiliere pentru reforma Justiţiei din ţara vecină.

Am avut deosebita onoare să am o întrevedere cu domnul Augustin Lazăr, fost Procuror General al României, un mare promotor al independenţei sistemului judiciar şi al consolidării statului de drept din România. Am discutat despre planurile noastre privind reformarea Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Domnia sa a împărtăşit mai multe aspecte din propria experienţă în calitate de şef al Ministerului Public, dar şi a apreciat pozitiv iniţiativele noastre de reformare a organelor procuraturii. Însă m-a bucurat şi mai mult faptul că domnia sa şi-a exprimat de principiu disponibilitatea de a se implica în echipa de consiliere pentru promovarea reformei justiţiei din ţara noastră”, a anunţat premierul Maia Sandu.

Schimbările reale pot fi posibile doar cu sprijinul unor oameni integri, care dau dovadă de fermitate şi curaj în lupta cu spălarea banilor şi corupţia mare. De un astfel de procuror avem nevoie în Republica Moldova şi sperăm să ne putem baza şi pe experienţa şi profesionalismul unor oameni ca Augustin Lazăr”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Oficialul american a declarat la Chişinău că plănuia să folosească vizita la Minsk pentru a-l avertiza pe liderul bielorus cu privire la ameninţarea reprezentată de Rusia.

„Credem că după lucrurile pe care le-am auzit din partea Moscovei este important să mergem în Belarus şi să vorbim despre suveranitatea statului şi integritatea teritorială a lui”, a declarat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here