Kievul îi retrage acreditatea ambasadorului Iranului în Ucraina

Ca represalii faţă de livrări de armament către Moscova ale Teheranului, Iranul îşi exprimă sâmbătă regretul faţă de o decizie a Kievului de a ”reduce în mod semnificativ” prezenţa diplomatică iraniană pe teritoriul ucrainean, relatează AFP, citată de News.ro.

”Teheranul îşi exprimă regretul faţă de decizia Gvernului ucrainean cu privire la relaţiile diplomatice cu Republica islamică Iran”, afirmă într-un comunicat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani.

”Această decizie are la bază informaţii nefondate, răspândite de propaganda presei străine” împotriva Teheranului, susţine el.

Armata ucraineană a anunţat vineri că un civil a fost ucis într-un atac rus cu drone iraniene în oraşul portuar Odesa, în sudul Ucrainei.

O dronă iraniană de tip Shahed-136 a fost doborâtă deasupra mării, în acest atac.

Armata ucraineană a dat vineri asigurări că a doborât o dronă de fabricaţie iraniană de tip Mohajer-6, în altă zonă.

Nasser Kanani a subliniat ”politica clară de neutralitate activă” a Iranului în războiul dintre Ucraina şi Rusia, ”opoziţia sa faţă de război şi necesitatea unei soluţionări paşnice a diferendelor, fără să se recurgă la violenţă”.

Iranul va răspunde ”în mod adecvat deciziei Guvernului ucrainean”, conchide Teheranul.

”Decizia de a-l priva pe ambasadorul Iranului în Ucraina de acreditarea sa şi de a reduce în mod considerabil numărul membrilor personalului diplomatic al Ambasadei Iranului la Kiev” i-a fost transmisă însărcinatului iranian cu afaceri în Ucraina, care a fost convocat la sediul Ministerului ucrainean de Externe, anunţă ministerul.

Iran | Cel puţin 35 de persoane ucise la manifestaţiile împotriva morţii lui Mahsa Amini

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here