Autorităţile ruse recunosc un aflux „important” de 2.300 de vehicule private care încearcă să treacă din Rusia, prin Osetia de Nord, în Georgia

Sursa: TASS

În toiul unei mobilizări decretate de preşedintele rus Vladimir Putin în războiul rus din Ucraina, autorităţile ruse recunosc sâmbătă un aflux ”important” de maşini către Georgia. Un singur post de frontieră a înregistrat aproximativ 2.300 de vehicule, relatează AFP, citată de News.ro.

”Există o acumulare importantă de vehicule private, aproximativ 2.300 în total, care au sosit în Republica Osetia de Nord şi care stau la coadă să treacă prin postul de control Verhnii Lars”, anunţă Ministerul de interne al acestei republici ruse, situartă la frontiera cu Georgia.

Numeroşi ruşi au decis să plece din Rusia, de frică să nu fie trimişi la război în Ucraina, şi să se ducă în Georgia vecină, care nu le cere să prezinte o viză la intrarea pe teritoriul georgian.

La Verhnii Lars, un post rutier de frontieră, o coadă de peste zece kilometri de maşini aştepta sâmbătă să treacă frontiera, relatează postul francez BFMTV.

Trecerea automobilelor este puternic încetinită de controale operate de partea rusă a frontierei.

Bărbaţilor aflaţi la vârsta mobilizării care doresc să treacă frontiera în Georgia li se cere să dovedească faptul că nu au fost chemaţi să ia parte la Războiul rus în Ucraina.

Sute de persoane, nevoite să aştepte 24 de ore să traverseze forntiera, au ales să o facă pe bicicletă sau tricicletă.

Fugarii sunt în principali bărbaţi, cei mai numeroşi singuri, dar şi împreună cu familia.

Ei par să nu-şi pregătit exil mult timp, ci au plecat în pripă, după anunţurile lui Vladimir Putin de miercuri.

Ruşii din postul de frontieră Verhnii Lars au luat cu ei puţine lucruri, unii doar un rucsac, pentru câteva zile. Puţini ştiu unde fug, în ce oraş anume. Pentru ei, ceea ce este important este să nu fie mobilizaţi.

Georgia nu este singura ţară în care se refugiază ruşii.

Armenia şi Turcia, care nu cer nici ele vize, sunt destinaţiile cele mai importante.

Începând de miercuri, toate biletele de avion de la Moscova la Istanbul sau Erevan au fost epuizate.

Finlanda, un stat membru al Uniunii Europene (UE), care are frontieră comună cu Rusia, a anunţat că urmează să reducă în mod drastic intrarea cetăţenilor ruşi pe teritoriul finlandez.

Germania, în schimb, s-a declarat pregătită să-i primească pe dezertorii ruşi.

Kremlinul dă asigurări că acest fenomen al fugii din Rusia este extrem de exagerat de presa occidentală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here