Sursa foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, că ar fi „foarte bine” dacă alegerile parlamentare anticipate ar putea fi organizate în primăvara anului viitor și a declarat că se va consulta cu „toți liderii politici” pe marginea acestui subiect.

El a mai spus că nu se așteaptă ca PSD să fie de acord cu această idee. „Vom continua cu sau fără ei”, a punctat șeful statului, la finalul primei ședinței CSAT.

Iohannis a spus că multe lucruri pot fi rezolvate prin asumarea răspunderii guvernului, inclusiv „acea nefericită ordonanță de urgență 114”.

Eu cred că ar fi bine să mergem spre alegeri anticipate în primăvara anului viitor. Voi avea discuții cu toți liderii politici”, a spus el.

Întrebat dacă PSD ar fi de acord cu organizarea de alegeri anticipate, șeful statului a răspuns: „PSD a fost întodeauna în dezacord cu tot ce am propus eu și PNL, nici nu contez pe ei. PSD a fost sancționat drastic de electorat. Dacă au înțeles ceva, bine, dacă nu, continuăm și fără ei”.

În ceea ce privește alegerile locale, Iohannis a spus că, în opinia sa, primarii ar trebui să fie aleși în două tururi de scrutin, iar președinții de consilii județene să nu fie aleși direct, ci din rândul consilierilor județeni.

Întrebat dacă este posibil ca la alegerile locale din 2020 să poată fi aleși primarii în două tururi, fără emiterea unei ordonanțe de urgență în acest sens, Iohannis a răspuns: „Eu îmi doresc ca primarii să fie aleși în două turururi. Există mai multe inițiative în Parlament care sunt discutate și sunt formațiuni care își doresc acest lucru, de exemplu PNL, dar sunt formațiuni refractare, de exemplu PSD. În continuare, guvernul și PNL vor căuta cele mai bune soluții pentru a promova o legislație sau pentru a accepta o legislație de acest tip de modificare. Am discutat acest lucru doar de principiu. Cum se va ajunge acolo încă nu a fost definitivat”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here