Sursa: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la Universitatea Bucureşti, la un eveniment de marcare a 30 de ani de la fenomenul Piaţa Universităţii, a criticat dur sistemul de justiţie, care nu a reuşit să facă lumină nici până azi în cazul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Iohannis le-a cerut tuturor celor responsabili de soarta acestui dosar să facă dreptate.

„Nu pot vorbi despre „Fenomenul Piața Universității” fără să amintesc o restanță majoră a societății românești. Constat iarăși, cu indignare, că „Dosarul Mineriadei” trenează de 30 de ani.

”Dreptatea nu este un moft, ci este, în acest caz, o urgență majoră! Fac, așadar, un apel la toți cei responsabili de soarta acestui dosar: faceți dreptate! Românii au nevoie de acest act de justiție pentru odihna veșnică a celor uciși, pentru urmași, precum și pentru reconcilierea cu trecutul și garantarea unei societăți sănătoase pentru generațiile viitoare”, a spus Iohannis, înainte de a adăuga:
„Vinovații pentru pierderile de vieți omenești și pentru cele peste o mie de victime sunt încă necunoscuți. Consider că este o rușine și o jignire profundă față de toți cei care au luptat, cu mâinile goale, pentru câștigarea libertății, față de urmașii acestora și față de întreaga societate. Justiția are obligația de a face lumină, după atât de mulți ani”, a spus președintele, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții comunității universitare din cadrul Universității din București, la 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”.

În ceea ce privește protestele din Piața Universității, președintele a afirmat că protestatarii au „observat imediat cum nomenclaturiști ai defunctului Partid Comunist au încercat să confiște tot ceea ce câștigaseră românii prin vărsare de sânge în Decembrie 1989: dreptul la o viață democratică autentică și reconectarea cu valorile Europei regăsite”.

Dar „mișcarea de protest a fost înăbușită brutal de forțele statului și de forțe „extra-legale”, venite la chemarea autorităților pentru „a restabili ordinea” și „un val de teroare, întreținută și coordonată de către cei care ar fi trebuit să protejeze cetățenii, a dominat Bucureștiul acelor zile”.

În acea vreme, „sedii ale partidelor politice, ale unor organizații civice și ale unor instituții de presă au fost vandalizate, au fost bătuți și torturați lideri ai mișcării studențești, profesori, femei și bărbați deopotrivă, cetățeni simpli ai Capitalei. Pe lângă morți și sute de răniți, a rămas în urmă imaginea unei Românii a barbariei. Această imagine rușinoasă ne-a bântuit timp de trei decenii”, a continuat Klaus Iohannis.

Potrivit șefului statului, fenomenul Piața Universității a reprezentat, totodată, catalizatorul dezvoltării și consolidării societății civile, a conștiinței civice și descoperirea sensurilor libertății. „Așa-numita „golaniadă” a fost, de fapt, o lecție de democrație autentică. Cei care au răspuns cu violență extremă unor dorințe legitime pentru o nouă ordine socială și politică și pentru alinierea în rândul democrațiilor occidentale au refuzat să înțeleagă că idealurile și aspirațiile nu pot fi nicicând strivite sau anihilate, pentru că ele nu dispar niciodată. Acest lucru, atât de simplu, nu l-au înțeles”.

*Klaus Iohannis: Dacă cineva, prin acea afirmație a mea, s-a simțit lezat, îmi cer scuze public. Vreau să atrag atenția asupra pericolului manipulării

Președintele Iohannis s-a referit și la problema prelungirii starii de alertă. El a susținut că politicienii care se opun prelungirii stării de alertă fug după voturi, comentând că ”în fața unei boli ești precaut sau prost”. El a făcut apel la parlamentari să aprobe prelungirea stării de alertă. Iohannis a mai spus că virusul este în continuare prezent în comunitate și guvernul trebuie să aibă instrumentele necesare pentru a interveni.

”Acum, din păcate, nu s-a terminat, cu toții ne-am fi dorit să scăpăm mai repede. Guvernul trebuie să aibă pârghiile să ia măsuri atunci cand se impun”, a mai comentat el, adăugând că dorește o formă mai suplă a stării de alertă.

”Este nevoie de prelungirea stării de alertă. Eu vreau o variantă mai simplă, mai suplă: portul măștii în interior, distanțarea, măsurile de igienă. Fără acest instrument al stării de alertă, miniștrii nu mai pot trimite ordine care să vină în sprijinul medicilor. Sunt motive practice care ne fac să credem că trebuie să continuăm. Trebuie să fim prudenți. Fac apel la parlamentari,(..) nu putem să ne târguim. Vedeți că sunt măsuri care probabil vor trebui impuse și în viitor, nu doar 15 zile. Dacă lucrurile merg bine, atunci vom avea o nouă fază de relaxare peste două săptămâni”, a mai declarat Iohannis.

El a respins argumentele opoziției potrivit cărora este nevoie ca specialiștii să prezinte noi ”dovezi” care să justifice prelungirea stării de alertă, comentând că cifrele raportate zilnic cu privire la numărul de cazuri de îmbolnăviri și decese vorbesc de la sine.

”Am văzut că sunt unii politicieni care fug după voturi și spun să vină specialiștii cu dovezi. Ce fel de dovezi așteaptă ei altele decât cele comunicate zilnic, virusul este între noi. În fața unei boli ești precaut sau ești prost”, a conchis șeful statului.

Ulterior, șeful statului a precizat că s-a referit la politicieni, nu la pacienți sau viitori pacienți.

„În final, vreau să mă refer la o afirmație care am făcut-o cu puțin timp înainte și deja unii au scos-o din context și încearcă să o folosească. Dacă cineva, prin acea afirmație a mea, s-a simțit lezat, îmi cer scuze public. Nu m-am referit nici la persoane care sunt pacienţi sau posibili pacienți, nu m-am referit nici la persoane care nu au informație, am vrut să atrag atenția asupra pericolului manipulării, fiindcă în discuția pe care am avut-o cu dumneavoastră a fost vorba despre oameni care sunt informați, care cunosc datele despre epidemie și mie mi se pare inadmisibil ca o persoană publică, care cunoaște datele problemei, să încerce să ducă acțiunile autorităților, îngrijorările oamenilor în ridicol”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că nu poate accepta ca în România, unde peste 1.300 de persoane au murit din cauza COVID-19, „să umble unii prin spațiul public și să spună că cineva a ascuns datele, că cineva ar trebui să răspundă, că ar trebui să ne relaxăm cu toții și să ne vedem de treabă. Așa ceva nu se poate!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here