KOMMERSANT | Exporturile rusești de îngrășăminte rămân „ciuruite” de război

Sursa: Pixabay

Problemele cu exportul de potasiu au constituit principalul motiv pentru reducerea exportului de îngrășăminte minerale, în prima jumătate a anului. Potrivit Ministerului Industriei și Comerțului, în perioada respectivă exporturile au scăzut cu 7,2%, dar interlocutorii Kommersant consideră că o recuperare cu greu ar fi posibilă în a doua jumătate a anului. Motivul? Dată fiind incapacitatea de a folosi porturile baltice, construirea de noi lanțuri de aprovizionare va dura.

Exportul de îngrășăminte minerale a scăzut în prima jumătate a anului 2022 cu 7,2%, la 17 milioane de tone, a declarat vicepremierul și totodată ministru al Industriei și Comerțului, Denis Manturov, într-un interviu pentru Interfax. Potrivit acestuia, are la bază închiderea conductei de amoniac Togliatti-Odesa (care transportă în portul Odesa produsele fabricii Uralhim Togliattiazot), restricțiile privind transbordarea îngrășămintelor rusești prin porturile statelor vecine, precum și refuzul cumpărătorilor străini de a plăti produsele rusești, ca și problemele cu plata.

Totodată, notează Kommersant, Ministerul Industriei și Comerțului se așteaptă ca până la sfârșitul anului exporturile de îngrășăminte să rămână la nivelul anului 2021.

Potrivit Serviciului Vamal Federal, anul trecut Rusia a exportat 37,6 milioane de tone de îngrășăminte (inclusiv 14,5 milioane de azot, 11,9 milioane de potasiu și 11,2 milioane de tone de îngrășăminte complexe) în valoare de 12,5 miliarde de dolari.

Sursele Kommersant din piață și din rândul comercianților atribuie scăderea exporturilor și problemelor logistice cu Uralhem care deține Uralkali. Principalele active pentru transbordare ale companiei se află în țările baltice și în prezent sunt oprite. În plus, interlocutorii Kommersant notează că la începutul anului Uralkali nu a încheiat contracte cu cei mai mari consumatori ai produselor sale din China și India. În plus, este afectată concurența, pe partea de potasiu, din Belarus, care se vinde cu reduceri de 30-50% și este și transbordată prin porturile rusești.

În același timp, cotele de export pentru îngrășăminte, pe care guvernul le-a introdus la sfârșitul anului trecut, au avut un efect redus asupra transporturilor. Restricțiile au fost în vigoare de la 1 decembrie 2021 până la sfârșitul lunii mai 2022, cotele au fost de 5,9 milioane de tone pentru îngrășămintele pe bază de azot și 5,35 milioane de tone pentru îngrășămintele complexe. Ulterior, acestea au fost majorate la 8,3 milioane de tone pentru îngrășămintele cu azot și 5,9 milioane de tone pentru îngrășămintele complexe, iar perioada de valabilitate a acestora a fost prelungită până la sfârșitul anului.

Livrările de azotat de amoniu în străinătate au fost complet oprite de la începutul lunii februarie până la sfârșitul lunii aprilie, adică în timpul sezonului de semănat, pe fondul penuriei sale în Rusia. În plus, potrivit surselor Kommersant, apropiate producătorilor, companiile întâmpină în continuare dificultăți în transportul mărfurilor după plecarea de pe piața rusă a celor mai mari transportatori maritimi.

Problemele de export au afectat producția de îngrășăminte din Rusia în prima jumătate a anului, în ciuda cererii interne puternice. Potrivit Rosstat, producția (la 100% din ingredientul activ) de îngrășăminte cu fosfor a crescut cu 3,3%, la 2,2 milioane de tone, iar la azot cu 2,9%, la 6 milioane de tone. În același timp, producția de potasiu a scăzut cu 23,3%, până la 4,1 milioane de tone. În principal din această cauză, producția generală de îngrășăminte, în prima jumătate a anului, a scăzut cu 7,6%, la 12,3 milioane de tone (datele diferă de cifrele Ministerului Industriei și Comerțului, întruct sunt exprimate în 100% ingredient activ).

Cu toate acestea, unii experți consideră o astfel de scădere ca nefiind critică. Potrivit Ninei Adamova, de la ȚEP, având în vedere restricțiile la export, impactul crizei generale și problemele cu expedierea produselor la export, scăderea producției nu pare atât de dramatică.

Dar, conform surselor Kommersant din piață, în prima jumătate a anului au căzut volume prea mari pentru a putea fi compensate în lunile rămase. Problemele de logistică din industrie nu pot fi rezolvate rapid. Prin urmare, interlocutorii Kommersant se îndoiesc de faptul că, până la final de 2022, exporturile se vor apropia de nivelul din 2021.

„Noi, ca sălbaticii, am mâncat tot ce era acolo”. Jurnalul unui soldat rus care îl critică pe Putin și acuză armata Rusiei că ucide copii, distruge și fură

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here