KOMMERSANT | Nvidia a oprit „joaca”. Supercomputerele Sberbank, Yandex și MTS pot avea probleme

Sursa: yandex.com

Nvidia a încetat să reînnoiască și să vândă licențe pentru software-ul său de jocuri în cloud companiilor ruse. Licențele permiteau optimizarea funcționării echipamentelor și conectarea mai multor jucători în același timp. În urma deciziei Nvidia, prețurile pentru serviciile de jocuri în cloud au început deja să crească, notează Kommersant. Problemele pot începe și în activitatea supercomputerelor Sberbank, Yandex și MTS, care se bazează pe soluții de la Nvidia, avertizează experții.

Fondatorul serviciului Loudplay (oferă servicii de jocuri în cloud bazate pe tehnologiile Nvidia), Vitali Starodubov, a declarat, pentru Kommersant, că Nvidia a încetat să mai reînnoiască și să vândă companiilor rusești noi licențe pentru software de separare a nucleelor ​​de pe o placă video de server. E vorba despre sistemul Nvidia Grid, iar informația a fost confirmată de un interlocutor al Kommersant dintr-un mare holding IT rusesc. Partenerii ruși au fost, de asemenea, eliminați de pe site-ul Nvidia. Nvidia a refuzat să comenteze.

Compania americană Nvidia s-a numărat printre jucătorii străini care anunțaseră deja suspendarea livrărilor de echipamente în Rusia aproape imediat după izbucnirea ostilităților în Ucraina (vezi Kommersant pe 6 martie). „Pentru acele companii care folosesc sistemul Nvidia Grid într-o măsură mai mare, rezilierea licenţelor va însemna o creştere a preţurilor la servicii. Deci, dacă mai devreme compania putea asigura opt jucători simultan de pe un server cu două carduri Nvidia Grid, acum poate doar doi”.

În opinia sa, companiile care au cumpărat o cantitate mare de echipamente Nvidia vor încerca să găsească modalități de a ocoli din punct de vedere tehnologic verificările de licențiere.

Partenerul rus al Nvidia în furnizarea serviciului de jocuri în cloud GeForce NOW (permite să joci jocuri video pe computere cu hardware slab datorită faptului că sarcina de calcul este preluată de un server, la distanță) a fost GFN.ru (parte a holdingului SFI). Compania cooperează cu cei mai mari operatori de telecomunicații – Rostelecom, Tele2, MTS.

Anterior, GFN.ru a oferit și servicii de cloud gaming abonaților Vimpelcom, dar operatorul a închis serviciul pe 9 februarie. Și MegaFon a cooperat cu GFN.ru, dar acum operatorul a raportat că nu are proiecte active care să folosească hardware Nvidia. GFN.ru nu a făcut comentarii. În martie, serviciul a crescut prețul abonamentului de la 999 de ruble pe lună la 1.400.

Tehnologia Nvidia folosește My Game Cloud (parte din VK). În mai 2021, holdingul a achiziționat furnizorul de jocuri în cloud Playkey. VK a refuzat să comenteze. Înainte de izbucnirea ostilităților, analiștii preziceau o creștere semnificativă a segmentului de jocuri în cloud. Potrivit PwC, în 2020, această piață din Rusia a fost estimată la 4,6 milioane de dolari (nu au fost furnizate date mai recente) și putea crește la 68 de milioane de dolari până în 2024.

Oprirea licențelor Nvidia ar putea complica și activitatea supercomputerelor Yandex, Sberbank și MTS, care folosesc GPU-uri A100 și DGX-2.

Totuși, potrivit unui interlocutor Kommersant din piața IT, Nvidia nu se grăbește să blocheze licențele existente, probabil sperând să revină la lucru cu partenerii ruși. MTS a asigurat, pentru Kommersant, că decizia Nvidia nu va afecta calitatea serviciilor și funcționarea supercomputerului. MTS Thunder nu utilizează licențe de abonament Nvidia. Yandex a spus doar că supercomputerele companiei „continuă să funcționeze în modul standard”. Sber a refuzat să comenteze.

Potrivit lui Ruslan Permiakov, director adjunct al Centrului de competențe NTI „Trusted Interaction Technologies”, cel mai probabil, pentru dezvoltatorii ruși de supercomputere, decizia companiei americane înseamnă încetarea suportului tehnic și, ca urmare, dificultăți în cu actualizarea software-ului: „În timp, este posibil ca performanța cloud să înceapă să scadă, numărul de eșecuri poate crește”. Totul va depinde de termenii contractului, adaugă domnul Permiakov: „Dacă o companie a luat module de calcul precum HaaS (Hardware as a Service), atunci pot apărea probleme, deoarece deținătorul drepturilor de autor poate opri hardware-ul în conformitate cu contractul, dar o astfel de schemă nu este comună în lume și în Rusia.

KOMMERSANT | Schema „călduță” găsită de Samsung pentru a mai face bani în Rusia. Avertismentul unui expert rus, pentru companiile străine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here