Lavrov: Situaţia în relaţiile dintre Rusia şi UE rămâne alarmantă

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat luni că relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană trec printr-o „criză de încredere fără precedent” şi a pledat pentru un dialog direct şi pe picior de egalitate cu cele 27 de state membre, potrivit agenţiilor de presă EFE şi TASS, preluate de Agerpres.

„Situaţia în relaţiile dintre Rusia şi UE rămâne alarmantă. Există o criză de încredere fără precedent”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă pe această temă.

Şeful diplomaţiei ruse a denunţat că, în Europa, „sunt trasate noi linii de demarcaţie, care înaintează spre Est şi se adâncesc ca nişte tranşee pe front”.

Europa a început să se izoleze de Rusia înainte „de lovitura de stat din Ucraina” în 2014, a spus Lavrov, reiterând poziţia oficială a Kremlinului, care califică în acest fel mişcarea de contestare din Ucraina care a adus la putere forţele prooccidentale.

După aceasta, a spus el, UE a optat pentru sancţiuni şi a înlocuit „prezumţia de nevinovăţie cu prezumţia de vinovăţie”.

Rusia este deschisă dialogului cu UE, a subliniat ministrul de externe rus, avertizând totodată că Moscova va răspunde fără întârziere la noile demersuri inamicale ale Bruxellesului.

„Ştim că mulţi în Europa sunt conştienţi că politica de confruntare cu ţara noastră este contraproductivă şi sperăm că, în cele din urmă, raţiunea va prevala şi vom putea începe să dezvoltăm un nou model echilibrat de cooperare pe baza dreptului internaţional”, a opinat Lavrov, adăugând că Rusia este deschisă „unei interacţiuni oneste şi pe picior de egalitate”.

„Dar aceasta nu înseamnă că vom lăsa fără răspuns noii paşi ostili, încercările de a se vorbi cu noi de pe poziţii de forţă, amestecul în afacerile noastre interne”, a avertizat şeful diplomaţiei ruse.

În acest context, Lavrov a remarcat că „aceşti paşi se pregătesc şi deja despre aceştia se vorbeşte în mod deschis”.

Ministrul de externe a mai spus că, în Occident, „sunt create în mod artificial poveşti despre acţiunile nocive ale Moscovei care nu au nimic de-a face cu politica reală, cu intenţiile statului rus sau cu dorinţele ruşilor”, notează EFE.

„Situaţia este înrăutăţită de faptul că această temă devine o politica militară îndreptată împotriva ţării noastre şi care presupune apropierea militară a UE de NATO pe o bază antirusească”, a adăugat el.

Aflat într-o vizită luni la Moscova, ministrul portughez de externe, Augusto Santos Silva, a cărui ţară asigură preşedinţia rotativă a UE, a pledat pentru menţinerea canalelor diplomatice deschise cu Rusia „mai mult ca oricând”, amintind că până şi în timpul Războiului Rece cooperarea dintre cele două părţi a fost posibilă.

„Existenţa unor divergenţe chiar şi pe probleme fundamentale şi asumarea unor valori diferite şi chiar opuse nu ne împiedică să ne angajăm în dialog politic. Mai degrabă dimpotrivă: avem nevoie mai mult ca oricând să menţinem canalele diplomatice deschise”, a subliniat Santos Silva în deschiderea conferinţei „Împreună spre o lume globală” în cadrul Consiliului Rusia-UE.

Nepotul lui Gulen, arestat de serviciile lui Erdogan şi dus cu forţa în Turcia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here