Le Figaro: „Românii și-au reconfirmat atașamentul față de Europa”

Klaus Iohannis Foto: Facebook

Votând pentru a patra oară consecutiv un candidat de centru-dreapta în funcția de președinte, românii și-au reconfirmat atașamentul față de Europa, observă cotidianul francez, Le Figaro, într-un articol care apare luni, în ediția tipărită, dedicat scrutinului prezidențial.

Prezentându-l pe Klaus Iohannis drept un „pro-euroopean și un apropiat al tandemului franco-german”, Le Figaro reamintește că, la un moment dat, liderul român fusese prezentat drept posibil succesor al lui Donald Tusk în fruntea Consiliului European.

Dacă în timpul celor două mandate ale sale, Traian Băsescu a avut meritul de a conduce România spre aderarea efectivă la Uniunea Europeană și de a pune în funcțiune un parchet național anticorupție, Iohannis a reușit să-și mențină țara pe linia de plutire, în pofida unei coabitări dificile cu un guvern și un Parlament dominate de PSD. În plus, reamintește Le Figaro, ultimii trei ani au fost dominați de asaltul permanent al social-democraților asupra independenței justiției pentru a-i salva pe membrii săi corupți.

Cotidianul francez face referire și la politica falimentară a PSD în materie de economie, menționând cheltuielile uriașe angajate de guvernarea PSD-ALDE, care au dus deficitul bugetar dincolo de limita maximă de 3%.

Nu în ultimul rând, Le Figaro trece în revistă crizele interne prin care PSD a trecut în ultimele luni, de la condamnarea liderului său, Liviu Dragnea, la plecarea unor social-democrați spre partidul fondat de Victor Ponta, Pro România, și situația delicată de a preda conducerea pe mâna Vioricăi Dăncilă.

Sloganul de campanie al președintelui Iohannis, „Împreună pentru o Românie normală”, este etichetat de publicația franceză drept unul „foarte inspirat”.

Însă, avertizează Le Figaro, bucuria lui Klaus Iohannis, generată de câștigarea celui de-al doilea mandat, este umbrită de realitatea dură a cifrelor: deficitul bugetar riscă să se accentueze, spre 4,4 procente în 2020 și chiar 6,1% în 2021, în condițiile unor prognoze de creștere economică ale cărei motoare vor cunoaște turații mai mici: 3,6% în 2020 și 3,1% în 2021.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here