Olanda va împrumuta 50 de miliarde de euro pentru a-şi susţine economia

Acest împrumut va servi la crearea unui fond destinat finanţării proiectelor de infrastructură şi de cercetare în vederea relansării economiei în caz de conjunctură defavorabilă. Există semnale privind inversarea cursului economiei Mai bine să previi decât să vindeci.

Din această perspectivă, autorităţile olandeze intenţionează să creeze un fond de circa 50 de miliarde de euro pentru susţinerea creşterii economice a Regatului în următorii ani.

Operaţiunea constă în împrumuturi făcute de statul olandez pe pieţele de capital într-un moment în care ratele dobânzilor sunt la cel mai scăzut nivel. În actuala conjunctură monetară, aceste împrumuturi nu vor afecta finanţele publice.

De altfel, cu o datorie publică ce nu reprezintă decât 50,9 % din PIB, Olanda îşi permite un mic derapaj al ortodoxiei sale bugetare.

Acest fond este destinat finanţării unor viitoare proiecte de infrastructură şi a unor studii care să asigure tranziţia tehnologică a Olandei, în special în domeniul utilizării inteligenţei artificiale. Va permite de asemenea organizarea unor reforme de amploare, printre altele reforma pensiilor şi a salariilor şi investiţiilor din învăţământ.

Dar, mai ales, acest fond va permite guvernului de la Haga să aibă la dispoziţie rezerve financiare indiferent de circumstanţe. Crearea fondului ar urma să aibă loc la jumătatea lunii septembrie, cu ocazia prezentării orientărilor bugetare.

Această iniţiativă intervine într-un moment în care economia olandeză dă semne de pierdere a suflului. Încetinirea ritmului economiei germane, primul partener comercial al Regatului, temerile legate de Brexit, războiul comercial dintre SUA şi China… conjunctura internaţională devine nefavorabilă economiei olandeze, orientată spre exporturi.

Există semne referitoare la această posibilă răsturnare de conjunctură. Indicele PMI (Purchasing Managers’ Index), care măsoară sănătatea economică din sectoarele de producție și servicii şi gradul de încredere a managerilor care lucrează în departamentele de aprovizionare ale companiilor, s-a degradat brusc în ultimele luni, situându-se la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. De la 52,2 în luna mai, acest indice a scăzut la 50,7 în iunie. Cu un an în urmă era de 60,1.

Această degrigoladă se explică prin scăderea comenzilor din domeniul industrial, constantă de la începutul acestui an. Această situaţie nu s-a mai produs din 2013.

Guvernul are deci tot interesul să creeze o rezervă în perspectiva în care va trebui să-şi susţină economia, împotmolită într-o situaţie internaţională nefavorabilă.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here