Ce conține legea securității, impusă de China în Hong Kong. Pagubele făcute transportului public pot atrage închisoarea pe viață

Sursa: Wikipedia

China a aprobat o nouă lege de securitate pentru Hong Kong, care facilitează pedepsirea protestatarilor și reduce autonomia orașului. Cum criticii au numit-o „sfârșitul Hong Kong-ului”, iată ce presupune ea și de ce se tem oamenii cel mai mult. Un documentar BBC, pe care îl redăm pe larg.

Despre ce este vorba

Este vorba despre intervenția Chinei pentru a se asigura că există un cadru legal care să-i permită să intervină atunci când consideră că apar provocări serioase la adresa autorității sale.

Detalii privind cele 66 de articole ale legii au fost păstrate secrete până după adoptarea proiectului. Sunt incriminate orice fapte de:

 • secesiunea – despărțirea de țară
 • subversiune – subminarea puterii sau autorității guvernului central
 • terorism – folosirea violenței sau intimidării împotriva oamenilor
 • complot, înțelegeri secrete cu forțe străine sau externe

Ce va însemna asta pentru Hong Kong?

Legea a intrat în vigoare în 30 iunie, la ora locală 23:00, cu o oră înaintea celei de-a 23-a aniversări a predării orașului către China.

Ea oferă Beijingului o putere în a modela viața în Hong Kong pe care nu o avusese niciodată. Criticii spun că va reduce capacitatea de protest și libertatea de exprimare. În schimb, China a declarat că va readuce stabilitatea.

Prevederile-cheie:

 • Infracțiunile de secesiune, subversiune, terorism și complot cu forțe străine sunt pedepsite cu închisoarea pe viață.
 • Chiar și acțiuni non-violente pot intra sub incidența infracțiunii de secesiune.
 • Scandări precum ”Jos guvernul” devin infracțiuni.
 • Distrugerea instalațiilor de transport public poate fi considerată terorism.
 • Cei care sunt găsiți vinovați nu vor avea voie să dețină funcții publice.
 • Companiile pot fi amendate dacă sunt condamnate în condițiile legii.
 • Beijingul va înființa un nou birou de securitate în Hong Kong, cu personal propriu al forțelor de ordin, care nu va intra sub jurisdicția autorității locale.
 • Acest birou poate trimite anumite cazuri spre a fi judecate în China continentală – dar Beijingul a afirmat că asta se va întâmpla doar într-un „număr mic” de cazuri.
 • În plus, Hong Kong va trebui să-și creeze propria comisie de securitate națională, cu un consilier numit la Beijing.
 • Directorul executiv din Hong Kong va avea puterea de a numi judecători pentru audierea cazurilor de securitate națională, ridicând temeri cu privire la autonomia judiciară.
 • Important este că Beijingul va avea putere și în privința interpretării legii. Dacă apare un conflict între cele două legislații, Beijingul are prioritate.
 • Unele procese se vor desfășura în spatele ușilor închise.
 • Persoanele suspectate de încălcarea legii pot fi puse sub ascultare și supraveghere.
 • Va fi întărit controlul asupra organizațiilor neguvernamentale străine și a agențiilor de știri.
 • Legea se va aplica și rezidenților nepermanenți, și persoanelor „din afara [Hong Kong] … care nu sunt rezidenți permanenți din Hong Kong”.

Doar o mână de oameni au văzut textul complet al legii înainte de a fi adoptat, iar șefa executivă a Hong Kongului, Carrie Lam, nu s-a numărat printre aceștia.

Ea a declarat Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare, că legea va umple un „gol” și nu va submina autonomia Hong Kongului sau sistemul său judiciar independent. De asemenea, a promis că nu se va aplica retroactiv.

De ce le este frică oamenilor din Hong Kong?

Beijingul a declarat că Hong Kong ar trebui să respecte și să protejeze drepturile și libertățile, păstrând securitatea națională, dar mulți încă se tem de pierderea libertăților din Hong Kong, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi.

„Este clar că legea va avea un impact sever asupra libertății de exprimare, dacă nu chiar a securității personale a oamenilor din Hong Kong”, a declarat, pentru BBC, profesorul Johannes Chan, de la Universitatea din Hong Kong.

Există deja relatări despre persoane care șterg postări de Facebook. Există totodată îngrijorarea că acei candidații care se opun legii securității naționale vor fi descalificați la alegeri.

Mulți se tem, de asemenea, că independența justiției din Hong Kong va fi erodată și sistemul va ajunge să semene tot mai mult cu cel din China continentală.

Unii activiști pro-democrație – cum ar fi Joshua Wong – au făcut lobby asupra guvernelor străine pentru a-și susține cauza. O astfel de campanie ar putea deveni o infracțiune în viitor. Acum a plecat din partidul său, Demosisto.

Oamenii sunt de asemenea îngrijorați că o amenințare a libertății din Hong Kong i-ar putea afecta puterea economică și atractivitatea pentru lumea globală a afacerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here