Liderul extremei-drepte olandeze, condamnat definitiv după ce a promis „mai puţini marocani”

Foto: Flickr

Curtea Supremă olandeză a confirmat marţi condamnarea deputatului de extremă-dreapta Geert Wilders pentru că a promis în anul 2014 ”mai puţini marocani” în Olanda, judecătorii motivând că principiile statului de drept sunt valabile şi pentru politicieni, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

Condamnarea nu presupune nicio pedeapsă penală şi nici măcar o amendă, fiind doar un avertisment să nu se mai repede.

Lider al Partidului pentru Libertate (PVV), al treilea partid din parlamentul olandez, Wilders a fost condamnat în acest dosar în septembrie 2020 pentru ”insultă colectivă”, iar acum a pierdut şi apelul, decizia fiind definitivă.

”Prin această declaraţie el a ofensat un întreg grup de persoane din cauza originii lor”, a indicat magistratul Curţii Supreme care a dat verdictul.

La un miting electoral desfăşurat în 2014 în oraşul Haga, Wilders şi-a întrebat susţinătorii dacă doresc ca în acest oraş, şi în Olanda pe ansamblu, să fie ”mai puţini marocani”. În faţa mulţimii care scanda ”Mai puţini! mai puţini!’, politicianul care a promis o cruciadă împotriva ”islamizării” Olandei a răspuns zâmbind: ”Ne vom ocupa de asta”.

El a reacţionat în urma verdictului final al justiţiei anunţat marţi afirmând că ”Olanda este coruptă şi statul de drept este în faliment” în această ţară.

Geert Wilders beneficiază din partea statului olandez de protecţie 24 de ore din 24 ca urmare a ameninţărilor cu moartea pe care le-a primit pentru comentariile sale împotriva migranţilor şi islamului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here