Ministrul Agriculturii Adrian Oros a declarat, marți seară, la B1Tv, că au existat discuții privind plafonarea suprafețelor agricol pe care românii și străinii le pot deține în proprietate.

Ministrul Oros afirmă că acestea limitări au fost enunțate la nivel parlamentar cu praguri de 500 de hectare pentru persoanele fizice și 1.000 de hectare pentru persoanele juridice.”

Singura modalitate (…) realistă, pragmatică și cu un efect imediat ar fi să limităm suprafețele pe care o persoană fizică și juridică le poate deține. Altfel nu o să putem opri acest…”, a spus în această seară, ministrul Oros despre fenomenul acaparării terenurilor agricole.

Șeful de la MADR nu a explicat însă că limitările nu vor putea fi aplicate doar pentru străini sau fonduri de investiții, ci vor viza toți agricultorii, inclusiv pe cei români.

Plafonarea terenurilor era, în opinia mea, nu înseamnă neapărat că am dreptate…că singura modalitate de a stăvili doar prin plafonarea suprafețelor (…) Aici putem să cerem institutelor să facă niște studii pe ceea ce înseamnă o fermă comercială, o fermă medie în România. Au fost diverse discuții (în comisiile parlamentare) în acele ședințe, diverse opinii: 500 de hectare la persoane fizice și 1.000 de hectare la persoane juridice. A fost una dintre variante. Nu s-a acceptat acest lucru și a trecut legea fără această plafonare”, a mai spus Adrian Oros.

Această apetență a străinilor de a cumpăra terenuri în Europa, în general, – aici discutăm despre fonduri de investiții care nu sunt nici măcar europene, vin să achiziționeze sau să lucreze terenuri numai pentru subvenții, a mai spus adrian Oros.

Politica Agricolă Comună se bazează pe aceste subvenții pentru a face rentabilă această activitate în agricultură, a nu falimenta fermierii europeni și a nu pătrunde masiv pe piață produse alimentare din alte țări (…) Este o formă de apărare. Această preocupare este de câțiva ani. (…) De aceea a venit ideea plafonării subvențiilor pentru a stăvili apetența fondurilor de a cumpăra tot mai multe terenuri”, a mai subliniat Adrian Oros.

Sursa: agrointel.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here