Liderul laburiştilor: Marea Britanie este pregătită pentru schimbare

Sursa: X

Marea Britanie este “pregătită pentru schimbare” şi aspiră la o revenire a “politicii ca un serviciu făcut publicului”, a declarat liderul laburiştilor, Keir Starmer, care urmează să devină prim-ministru după victoria zdrobitoare a partidului său la alegerile legislative, notează AFP, citată de Agerpres.ro.

“Alegătorii de aici şi din întreaga ţară au vorbit şi sunt pregătiţi pentru schimbare, pentru a pune capăt politicii spectacolului şi a reveni la politică ca un serviciu făcut publicului”, a spus fostul avocat pentru drepturile omului de 61 de ani într-un discurs după realegerea sa în circumscripţia din nordul Londrei.

Potrivit unui sondaj publicat joi seara, laburiştii ar câştiga 410 de locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor.

Cu puţin sub rezultatul spectaculos obţinut de Tony Blair în 1997 (418 locuri), ei devansează, însă, cu mult Partidul Conservator al premierului în exerciţiu Rishi Sunak, dezavuat de alegători cu doar 131 de deputaţi aleşi. Departe de cei 365 de conservatori aleşi în urmă cu cinci ani sub Boris Johnson şi cel mai prost rezultat înregistrat de partid de la începutul secolului al XX-lea.

Liberal-democraţii (centrişti) s-ar consolida cu 61 de deputaţi. Surpriza alegerilor vine mai ales din partea partidului anti-imigraţie şi anti-sistem Reform UK: ar câştiga 13 locuri, o intrare mult mai senzaţională decât se aştepta pentru formaţiunea reprezentantului dreptei dure Nigel Farage.

Separatiştii scoţieni au suferit şi ei un eşec serios cu doar 10 circumscripţii electorale câştigate în Scoţia din totalul de 57.

Laburiştii obţin o victorie zdrobitoare în alegerile legislative britanice, arată primele estimări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here