Linia roșie. Discuțiile secrete Biden-Xi pe Ucraina

Sursa: Flickr

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, China a jucat un rol decisiv în procesul de luare a deciziilor strategice atât la Washington, cât și la Moscova. După cum relatez în premieră în noua mea carte Overreach, o intervenție pe canale secundare aprobată de Beijing a fost cea care a determinat SUA să anuleze un acord prin care polonezii urmau să furnizeze avioane MiG-29 de fabricație sovietică Forțelor Aeriene ucrainene în luna martie. Iar din septembrie, o avalanșă de diplomație personală a ministrului chinez de externe Wang Yi asupra NATO și SUA a dus la un moment rar de acord public cu privire la Rusia, când Xi Jinping a declarat că lumea „trebuie prevenită o criză nucleară pe continentul eurasiatic”, în cadrul unei întâlniri cu Joe Biden la summitul G20 din Bali, scrie Owen Matthews în The Spectator.

<< De-a lungul războiului, adevărata poziție a Chinei cu privire la conflictul dintre Rusia și Ucraina a fost greu de stabilit – nu în ultimul rând pentru că Beijingul a spus ambelor părți ceea ce acestea doreau să audă. În martie, Wang a părut implicit să învinuiască SUA pentru „alimentarea tensiunilor” și „semănarea discordiei” cu Rusia. Luna trecută, el i-a spus omologului său rus, Serghei Lavrov, că „China va sprijini ferm partea rusă, sub conducerea președintelui Putin, pentru a uni și a conduce poporul rus”, potrivit televiziunii de stat CCTV. De asemenea, Wang a promis că „China este dispusă să aprofundeze contactele cu partea rusă la toate nivelurile”. Cu toate acestea, în septembrie, în marja Adunării Generale a ONU, Wang i-a spus secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că China „rămâne deschisă la dialoguri și schimburi cu NATO și este dispusă să promoveze împreună dezvoltarea sănătoasă și constantă a relațiilor bilaterale… în spiritul onestității și al respectului reciproc”.

Deci, de partea cui este Beijingul cu adevărat? Realitatea este că China a susținut în mod constant o singură tabără – a sa. Dar iluzia sprijinului chinezesc a fost una dintre multele calcule greșite care l-au condus pe Vladimir Putin pe drumul spre război. La un summit desfășurat la Beijing pe 4 februarie anul acesta, Xi și Putin au anunțat o „prietenie fără limite”, fără „zone interzise” de cooperare. Ambii lideri au declarat noul nivel al parteneriatului strategic sino-rus „superior” alianțelor din perioada Războiului Rece. Beijingul era la curent cu planurile Rusiei privind o operațiune militară, potrivit unei surse cu legături apropiate de lungă durată cu nivelurile superioare ale conducerii politice și militare chineze. Dar rușii au prezentat viitoarea operațiune militară ca fiind o „operațiune limitată pentru a recupera o provincie rusă pierdută [și] pentru a reunifica Rusia în cadrul granițelor istorice”. Această poveste se potrivea cu cea a Chinei cu privire la Taiwan – deși s-a precizat clar că operațiunea rusă nu trebuie să interfereze cu Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, care s-au încheiat pe 20 februarie, cu patru zile înainte de invazia lui Putin.

Cel mai important, într-o anexă confidențială la „prietenia fără limite” a fost o garanție reciprocă de securitate pe care Rusia a căutat-o de la China timp de decenii, dar pe care nu a putut-o obține până acum, a declarat sursa. La fel ca articolul 5 al NATO – conform căruia un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor – Beijingul și Moscova s-au angajat să își vină reciproc în ajutor din punct de vedere militar în cazul unei invazii străine pe teritoriul lor și dacă sunt îndeplinite condiții speciale privind cauza unei astfel de invazii. Această prevedere extrem de ingenioasă și prevăzătoare, inserată la insistențele Chinei, ar exclude efectiv teritoriile recent anexate în timpul războiului, eliberând astfel Beijingul de orice angajament de a răspunde la atacurile asupra teritoriilor anexate din Ucraina.

Amploarea operațiunii militare a Rusiei – în special secretul ținut secret al atacului fulger asupra Kievului, despre care nici măcar Lavrov nu era la curent încă din 21 februarie – a luat Beijingul prin surprindere. Deși chinezii l-au susținut oficial pe Putin pe plan diplomatic, acuzând NATO de provocarea conflictului, a existat o îngrijorare profundă (și pe deplin întemeiată) că Putin a depășit limitele și că va provoca Occidentul într-un front unit pe care o operațiune limitată în Donbas l-ar fi evitat. Amenințarea lui Putin cu o escaladare nucleară la 27 februarie a alarmat lumea, inclusiv pe chinezi. O prioritate-cheie pentru Beijing a fost ca în confruntarea ruso-NATO „să se evite orice escaladare nucleară și să se ajungă la o încetare a focului”, a declarat sursa, care are contacte personale regulate cu liderii Armatei Populare de Eliberare (APL). Or, Putin și-a jucat – în mod nechibzuit în ochii Chinei – cea mai periculoasă carte chiar la începutul conflictului.

Așa că, atunci când, câteva zile mai târziu, o nouă escaladare a amenințat sub forma unei oferte din partea guvernului polonez de a furniza Ucrainei întreaga sa flotă de avioane de vânătoare MiG-29 din epoca sovietică, chinezii au devenit îngrijorați. În realitate, existau puține șanse ca MiG-urile poloneze să facă o mare diferență pe câmpul de luptă. Între 26 și 33 de MiG-29 poloneze fuseseră fabricate la începutul anilor 1980 pentru Forțele Aeriene ale Germaniei de Est și fuseseră vândute Varșoviei pentru suma simbolică de 1 euro fiecare în 2003. România, care deținea 20 de avioane MiG-29 similare, le scosese din uz cu mulți ani în urmă. Cu toate acestea, faptul că o țară NATO a furnizat Kievului avioane de vânătoare de orice fel a reprezentat un pas simbolic important, chiar dacă nu neapărat semnificativ din punct de vedere operațional, spre implicarea directă a NATO în conflict. Inițial, Washingtonul a reacționat pozitiv. Dar o zi mai târziu, pe 8 martie, Pentagonul și-a schimbat brusc poziția, declarând că propunerea Poloniei „nu este sustenabilă”.

Ce a determinat Washington-ul să se răzgândească? În parte, a fost o inițiativă urgentă și confidențială pe canale secundare, care a implicat foști lideri și înalți funcționari europeni și care a fost aprobată în cele din urmă de chinezi. Încă de la declarația lui Putin din 27 februarie privind pregătirea nucleară, APL a încercat, de asemenea, să ajungă prin canale de la militar la militar (spre deosebire de cele diplomatice sau politice) la ofițeri generali ruși de rang înalt cu care a intrat în contact personal de-a lungul anilor de exerciții militare comune și de discuții privind achizițiile militare. Scopul Beijingului a fost de a se asigura că, chiar dacă ar exista o decizie politică de a folosi arme nucleare, armata rusă va insista să respecte doctrina sa militară nucleară de lungă durată de a le folosi numai dacă este provocată de atacuri pe teritoriul rusesc. Prin aceste contacte neoficiale de tip „track two”, Washingtonul și APL au convenit – în mod neobișnuit, având în vedere o deteriorare a relațiilor în timpul președinției lui Donald Trump – că, dacă SUA ar fi oprit afacerea MiG, generalii de la Beijing ar face tot posibilul pentru a dezamorsa amenințarea nucleară a lui Putin la nivel operațional. „A funcționat”, a declarat sursa chineză. „Statele [Unite] au decis că furnizarea de avioane era un pas prea departe”.

Deși această inițiativă pe canale secundare de la începutul lunii martie nu a fost raportată anterior, faptul că SUA a păstrat o atitudine fundamental precaută în ceea ce privește furnizarea de arme strategice Ucrainei pe tot parcursul războiului confirmă efectiv că Washingtonul a rămas profund conștient de preocupările Chinei, care erau împărtășite de multe dintre cele mai mari națiuni din Uniunea Europeană. În ciuda unei escaladări dramatice a livrărilor de bani și de echipamente militare – inclusiv artileria de 155 mm standard NATO, capabilă să tragă obuze ghidate, și sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate – NATO s-a abținut în ceea ce privește furnizarea de avioane de atac, elicoptere, tancuri, sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune și sisteme de rachete de croazieră.

În același timp, sprijinul chinezesc pentru Moscova a rămas la fel de precaut. Beijingul a oferit sprijin diplomatic și informațional, dar a exclus o cooperare militară semnificativă, obligându-i pe ruși să cumpere drone din Iran, să canibalizeze aparatele electrocasnice pentru cipuri de calculator și să încerce să răscumpere elicoptere, rachete și sisteme de apărare antirachetă de la clienții săi militari din țările în curs de dezvoltare. Amenințarea sancțiunilor americane asupra operațiunilor lor globale a determinat multe bănci chineze de top, cum ar fi ICBC, Noua Bancă de Dezvoltare și Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură, să retragă creditele și finanțările din Rusia. Giganții chinezi din domeniul energiei, precum Sinochem, au suspendat, de asemenea, toate investițiile și asocierile în participație din Rusia. În august, UnionPay – echivalentul chinezesc al Visa și Mastercard – și-a încetat, de asemenea, cooperarea cu băncile rusești, invocând sancțiunile. Motivația materială pentru corporațiile de la Beijing de a se retrage din Rusia a fost clară: înainte de război, China a făcut schimburi comerciale cu Rusia în valoare de 100 de miliarde de dolari (în creștere cu 30 de miliarde de dolari în acest an, conform estimărilor, datorită creșterii importurilor de petrol), dar mai mult de 1.500 de miliarde de dolari cu SUA și UE.

Odată cu condamnarea comună a amenințării nucleare de către Biden și Xi la Bali, la începutul acestei luni, așa-numitele înțelegeri „track two” din martie au devenit o politică publică „track one”. Datorită diplomației de intermediere a lui Wang, NATO și China s-au aliniat efectiv în ceea ce privește neprovocarea escaladării conflictului dintre Ucraina și Rusia, potrivit sursei chineze. În cadrul unei serii de întâlniri cu conducerea NATO de la începutul lunii septembrie, Wang s-a angajat să folosească influența considerabilă a Chinei la Moscova pentru a-l descuraja pe Putin să folosească arme nucleare, în timp ce NATO a afirmat în schimb că nu va furniza arme strategice Ucrainei.

La summitul de la Bali, Xi (susținut de premierul indian Narendra Modi) a făcut un apel public la „revenirea la diplomație și la sublinierea urgenței în găsirea unei soluții pașnice”. Aceasta este o poziție care încă nu a fost îmbrățișată oficial de NATO, care insistă că ucrainenii vor decide când să vină la masa negocierilor. Dar multe voci de rang înalt din cadrul NATO – de exemplu, președintele șefului Statului Major interarme al SUA, Mark Milley, și președintele Franței, Emmanuel Macron – au sugerat în mod independent că Kievul ar trebui să se pregătească pentru discuții de pace. Iar garanțiile de securitate ale Chinei cu privire la frontierele de dinaintea invaziei Rusiei, făcute în februarie, ar putea juca un rol important în construirea unei rampe de ieșire pentru Kremlin, ca o contrapondere la garanțiile de securitate probabile ale NATO pentru Ucraina.

Prețul pe care China îl cere pentru eforturile sale de pacificare? Beijingul speră să îmbunătățească relațiile cu NATO și Europa și să pună capăt unui război sângeros și inutil pe care aliatul său Putin l-a început atât de nesăbuit. În Ucraina, China se poziționează, în cuvintele sursei, „în cele din urmă, ca ultima noastră speranță de pace în această lume”. Ucrainenii, cărora li se va cere probabil să sacrifice pământ pentru pace, s-ar putea să nu fie de acord.>>

MEDIAZONA | „Nimeni nu sărbătorește”. „Suntem devastați psihic”. „Vor să ne lichideze”. Rrăzvrătiții ruși din Brigada 155, pedepsiți ca pe vremea lui Stalin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here