LIVE de la Londra, pe ROYAL FAMILY CHANNEL și BBC. Funeraliile Reginei Elisabeta

Sursa: Facebook

Partea publică a înmormântării reginei Elisabeta a II-a s-a încheiat după un ceremonial care a durat o oră, punctat de lecturi biblice şi imnuri religioase, transmite News.ro.

Imensa abaţie s-a cufundat în două minute de reculegere, alături de întregul Regat Unit, un ultim omagiu adus fostei suverane.

  • Transmisiunea în direct a BBC – AICI sau via Youtube și mai jos, pe canalul oficial al Familiei Regale a Marii Britanii


Sicriul a părăsit Westminster Hall învelit în stindardul regal şi cu coroana imperială, sceptrul şi orbul pe el.

O coroană de flori roz a fost depusă pe sicriu.

Afetul pe care a fost depus sicriul reginei defuncte a fost tras de 142 de marinari.

El a fost urmat de către cei patru copii ai fostei suverane.

Regina Victoria a încredinţat, în 1901, Marinei onoarea de a păzi sicriul regal sau rămăşiţele unor oameni de stat importanţi, ca  Winston Churchill.

Regele Charles al II-lea a sosit la Westminster Hall împreună cu prinţul William.

Noul rege a traversat în aplauzele mulţimii pentru a se duce la Westminster Hall, iar apoi la Abaţia Westminster, unde are loc ceremonia de înmormântare a mamei sale.

El a venit cu maşină neagră, cu steagul regal arborat, împreună cu fiul său mai mare, William.

Câteva momente mai târziu au sosit nepoţii reginei.

Noua prinţesă de Walles, Kate, şi cei doi copii mai mari, George şi Charlotte, au sosit cu altă maşină.

Regina Camilla a sosit după ei.

Harry a sosit mai devreme, împreună cu soţia sa, Meghan, şi copiii lor.

După Emmanuel Macron şi Joe Biden, la Abaţia Westminster au sosit foştii premieri Boris Johnson şi Theresa May, cu o jumătate de oră înainte de începerea ceremoniei.

Ei au fost urmaţi de foştii premieri Gordon Brown şi Tony Blair, însoţiţi de către soţii.

Liz Truss, numită premier de către Elizabeth a II-a cu două zile înainte să moară, a salutat, la rândul ei, autorităţile religioase.

Şefii de stat invitaţi la ceremonie au sosit cu o oră înainte ca aceasta să înceapă.

Emmanuel Macron a sosit împreună cu soţia sa, Brigitte, iar Joe Biden împreună cu Jill.

Spre deosebire de alţi şefi de stat, Joe Biden a sosit la abaţia regală cu o limuzină.

Mii de britanici s-au adunat în jurul gardurilor abaţiei, în care se află 2.000 de invitaţi.

ŞTIREA INIŢIALĂ – Funeraliile de stat, primele de la moartea lui Winston Churchill, în 1965, urmează să aibă loc luni, la ora 12.00, la Abaţia Westminster, în prezenţa a peste 2.000 de invitaţi, inclusiv sute de demnitari străini şi capete încoronate.

 

George, în vârstă de 9 ani, şi sora sa, care are şapte ani, vor lua parte la procesiune împreună cu Familia Regală, mergând în urma sicriului atunci când va fi dus în biserică.

Înainte de slujbă, un clopot va bate la fiecare minut, pentru 96 de minute, marcând durata vieţii Reginei.

Lideri mondiali şi demnitari se vor aduna la biserica din secolul al XIII-lea pentru slujbă la ora 11.00 BST (13.00, ora României), Regele şi Regina consoartă vor conduce procesiunea, în urma sicriului Reginei.

Prinţul şi Prinţesa de Wales vor merge înaintea lui George şi a lui Charlotte, care o numea pe Regină ”Gan Gan”, urmaţi de unchiul şi mătuşa lor, Ducele şi Ducesa de Sussex, şi alţi membri ai Familiei Regale.

Fratela mai mic al lui George şi Charlotte, Louis, care are patru ani, nu ar urma să participe.

Sursa: Facebook

Slujba ar urma să includă muzică bisericească tradiţională şi lecturi din Bibile, cu o predică ţinută de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby.

Luni dimineaţă, perioada în care oamenii au putut trece pe la catafalcul Reginei s-a încheiat. Ultima persoană aflată la rând pentru a vedea sicriul Reginei Elizabeth II înainte de funeralii a spus că ”înseamnă mult” să îşi prezinte omagiul.

Sarah Rogers, care a venit din Woodbridge, Suffolk, cu mama sa, Christine, a afirmat că Regina a fost ”o constantă în viaţa mea”.

Ultima persoană care a trecut pe la catafalcul Reginei a spus că a fost ”un adevărat privilegiu”.

Chrissy Heerey, membru al Forţelor Aeriene, din Melton Mowbray, a afirmat că ”a fost unul dintre punctele culminante ale vieţii mele”.

Sute de mii de persoane au trecut pe la sicriul reginei, procesiune care s-a finalizat în jurul orei 6.30 BST (8.30, ora României).

Ulterior, sicriul va fi dus la Westminster Abbey pentru înmormântare. Uşile abaţiei vor fi deschise pentru invitaţi la ora 8.00 (10.00, ora României).

Ambasadorul Andrew Noble: Chiar dacă Regina nu a vizitat România, a ştiut cum s-a dezvoltat în aceşti 32 de ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here