O rachetă Atlas V a decolat vineri de la Cape Canaveral, Florida, într-o încercare de a plasa pe orbită noua capsulă spațială Boeing, Starliner, un test înainte de a transporta astronauți NASA spre Stația Spațială Internațională în 2020, relatează AFP.


Doar un manechin poreclit Rosie și o jucărie de pluș Snoopy se regăsesc la bordul acestei capsule pentru o misiune de opt zile. Primele minute de zbor s-au derulat normal, potrivit imaginilor transmise de NASA. Starliner este programat să andocheze la Stația Spațială la aproximativ 25 de ore după lansare.

Șase minute după lansare, racheta călătorea cu peste 19.000 kilometri pe oră, la peste 160 de kilometri deasupra mării, potrivit camerei de control.
NASA nu avea niciun mijloc de transport pentru astronauții lor de la retragerea navetelor spațiale în 2011, după 30 de ani aflate în serviciu. Ea depinde de racheta rusească Soyuz pentru călătorii spre și de la Stația Spațială Internațională, o dependență de care Washington încearcă să scape.
Boeing și SpaceX au primit miliarde de dolari de la agenția spațială pentru a dezvolta noi vehicule și să asigure transportul unui total de 48 de astronauți până în 2024.
SpaceX a realizat deja o misiune de test pe capsula Crew Dragon, cu un manechin, pe Marte.
Compania spațială californiană conduce acum teste suplimentare la parașutele capsulei.
Potrivit administratorului NASA Jim Bridenstine, cel puțin una dintre cele două vehicule va fi omologată să asigure un prim transport la începutul lui 2020, care ar fi prima oară din 2011 când astronauții vor fi trimiși în spațiu din Statele Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here