Londra a început retrageri de personal din ambasada de la Kiev

Sursa: Pixabay

După Ambasada SUA şi Marea Britanie a început să-şi retragă membrii ai ambasadei din Ucraina, pe fondul avertismentelor privind o invazie rusă, scrie BBC, preluat de News.ro.

Oficialii au spus că nu au existat ameninţări specifice la adresa diplomaţilor britanici, dar aproape jumătate din personalul care lucrează în Kiev se va întoarce în Marea Britanie.

Anunţul vine în momentul în care SUA au ordonat rudelor personalului ambasadei sale să părăsească Ucraina, afirmând că o invazie a Rusiei ar putea avea loc „în orice moment”.

Rusia a negat că are planuri pentru o acţiune militară în Ucraina.

Departamentul de stat american şi-a avertizat cetăţenii să nu călătorească în Ucraina şi Rusia din cauza tensiunilor permenente şi a „potenţialului de hărţuire împotriva cetăţenilor americani”.

„Există indicii că Rusia plănuieşte o acţiune militară semnificativă împotriva Ucrainei”, a spus un avertizor al Departamentului de Stat.

„Am autorizat plecarea unora dintre angajaţii de la Ambasada din Kiev şi am dispus ca toţi membrii familiilor angajaţilor să plece”, a declarat într-un briefing de presă, un înalt oficial al Departamentului de Stat.

De asemenea, gradul de risc pentru călătoriile în Ucraina este 4  din cauza ”ameninţării crescute privind o acţiune militară rusească”. Gradul de risc era oricum la nivelul 4 – Nu călătoriţi, din cauza COVID-19, a adăugat el.

Uniunea Europeană nu va face acelaşi lucru în acest moment. Şeful politicii de securitate a UE, Josep Borrell, a declarat că nu va „dramatiza” tensiunile.

Familiile diplomaților americani părăsesc Ucraina / NYT: SUA pregătesc trimiterea a mii de militari în Europa de Est. Numărul poate crește de 10 ori

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here