Londra se pregătește să-și transfere în străinătate bazele nucleare dacă Scoţia devine independentă

Londra a elaborat un plan de urgenţă pentru a-şi transfera în străinătate submarinele nucleare Trident, staționate în prezent în baze aflate pe teritoriul Scoţiei, în cazul în care independenţa acestei naţiuni care face parte din Regatul Unit devine o realitate.

Potrivit Financial Times, citat de EFE, guvernul britanic se opune secesiunii scoţiene, însă posibilitatea ca această separare să aibă loc îngrijorează executivul de la Londra, după ce Partidul Naţional Scoţian (SNP, secesionist), care deţine majoritatea în parlamentul de la Edinburgh, a promis organizarea unui nou referendum privind independenţa.

Potrivit informaţiilor difuzate de Financial Times, o altă opţiune luată în calcul de guvernul de la Londra este să închirieze pe termen lung bazele nucleare ale Royal Navy (Marina britanică) de la Faslane şi Coulport, pe coasta vestică a Scoţiei. Potrivit FT, această posibilitate ar permite crearea unui teritoriu britanic în interiorul unei Scoţii independente.

SNP şi Verzii scoţieni, care au ajuns recent la un acord de cooperare pentru a guverna Scoţia, se opun forţei de disuasiune nucleare a Regatului Unit.

Între opţiunile guvernului britanic mai figurează şi posibilitatea de a transfera forţa nucleară într-o ţară aliată, mai concret, fie la baza americană din statul Georgia, fie în Bretania, regiune în Franţa, cu toate că opţiunea relocării în SUA este cea preferată, potrivit Finacial Times, citat de Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here