Lucia Hossu-Longin confirmă că Alexandru Rafila este fiul torționarului responsabil de masacrul de pe Valea Crișului Alb

Lucia Hossu-Longin, realizatoarea celebrei serii „Memorialul Durerii”, confirmă că Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și „lozul câștigător” cu care PSD vrea să-și reabiliteze imaginea la alegerile parlamentare, este fiul fostului torționar cu același nume, care a fost șeful Securității din Arad, între 1948-1949. De numele tatălui se leagă masacrul de pe Valea Crișului Alb, de la sfârșitul anilor 1940.

Informația a fost făcută publică de scriitorul Andrei Ruse, editor al Editurii Hyperliteratura, căruia acest detaliu biografic i-a fost confirmat de către Lucia Hossu-Longin. Aceasta a vorbit despre torționarul Alexandru Rafila în al șaselea episod din Seria „Torționarii”: „Masacrul de pe Valea Crişului Alb”.

„Alt absolvent de patru clase primare Alexandru Rafila ajuns comandantul Securității din Arad care a executat 27 de țărani, în mijlocul satelor ce se opuneau colectivizării mi-a mărturisit că în anii aceia «cu timbrul acesta de revoluționară m-ar fi arestat»”, afirma  realizatoare TVR în episodul dedicat masacrului.

Sursă: CNSAS

De asemenea, în „Memorialul Durerii” despre Alexandru Rafila se susține că „a reprimat cu gloanțe opoziția la colectivizare în masacrul din 1949 de pe Valea Crișului Alb”.

„În CV-ul său și în orice am căutat, nu apare nimic legat de trecutul său înainte de facultate, ceea ce mi se pare (foarte) suspect. Am încercat să sap mai adânc, fără rezultate, așa că singura chestie care mi-a venit în minte a fost s-o sun chiar pe autoare, s-o întreb dacă știe ceva de această «coincidență» (Lucia Hossu-Longin a realizat un interviu cu Alexandru Rafila la începutul anilor 90, pentru Memorialul Durerii – mare parte din el este transcris și în cartea de care pomeneam). Și mi-a confirmat azi nu doar că ar fi rude, ci că Alexandru Rafila, marele medic de astăzi, este, se pare, chiar fiul ucigașului din anii ’50… Am rămas mut…”, a scris Andrei Ruse într-o postare pe Facebook.

Postarea lui Andrei Ruse:

Fiul nu trebuie neapărat să aibă treabă cu tatăl, principial vorbind, dar când candidezi la parlamentare și ești un tip extrem de influent (mai ales zilele-astea), cred că trebuie să ai minimul bun simț de a nu-ți ascunde istoria familiei. Într-un interviu dat recent, dl. Alexandru Rafila spune că a devenit doctor influențat de tatăl său, medic și el la rândul său. Bun…

Mi s-a părut la început o coincidență stranie de nume între acest Alexandru Rafila și fostul șef al Securității din Arad in anii 50 (ajuns medic ulterior…), Alexandru Rafila, la al cărui ordin au fost executați și torturați țărani care s-au opus colectivizării. Toate informațiile astea apar în cartea abia scoasă de noi la Hyperliteratura, din seria Memorialul Durerii, „Reeducarea de la Pitești. Cerberii penitenciarelor”. În a doua parte, a „cerberilor”, avem un întreg capitol despre marile „realizări” inumane ale lui Alexandru Rafila. Este și capitolul care închide cartea și este, credeți-mă, odios…

„Tatăl meu era medic de familie, avea foarte mulți pacienți și era foarte dedicat activității lui, iar eu auzeam multe relatări despre problemele pe care oamenii le au legat de starea de sănătate și cum poți să-i ajuți ca medic. Acesta cred că a fost lucrul care m-a influențat mult în alegerea profesiunii.”

În CV-ul său și în orice am căutat, nu apare nimic legat de trecutul său înainte de facultate, ceea ce mi se pare (foarte) suspect. Am încercat să sap mai adânc, fără rezultate, așa că singura chestie care mi-a venit în minte a fost s-o sun chiar pe autoare, s-o întreb dacă știe ceva de această „coincidență” (Lucia Hossu-Longin a realizat un interviu cu Alexandru Rafila la începutul anilor 90, pentru Memorialul Durerii – mare parte din el este transcris și în cartea de care pomeneam). Și mi-a confirmat azi nu doar că ar fi rude, ci că Alexandru Rafila, marele medic de astăzi, este, se pare, chiar fiul ucigașului din anii ’50… Am rămas mut…

„Bilanțul tragic al răscoalei anticomuniste din județul Arad:

– 29 țărani executați pe loc,

– 340 de ani de muncă silnică și temniță grea,

– peste 100 de familii deportate,

– alți uciși sau răniți în cursul ocupării satelor.”

Repet, nu are treabă fiul cu tatăl, ok, dar să ascunzi așa ceva e dincolo de strigător la cer. Iar eu, citind cartea Luciei Hossu, care m-a transfigurat efectiv, nu am putut să tac, sorry.

Alexandru Rafila s-a prezentat joi, alături de Marcel Ciolacu, șeful PSD, drept un tehnocrat care a făcut cu greu pasul spre politică.

Liderul PSD l-a lăudat că „s-a alăturat echipei noastre”. Numai că socoteala de PR nu pupă cu realitatea: Alexandru Rafila nu este o achiziție nouă. În urmă cu zece ani, Rafila era membru al PSD cu funcție importantă, aceea de vicepreședinte al Departamentului de Sănătate al PSD, fiind implicat și în redactarea programului de guvernare al USL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here