Sursa foto: Facebook

Urmașii Brătienilor vor să repete ”Duminica Orbului”, din mai 1990. O singură dată în România post-decembristă a câștigat un candidat alegerile prezidențiale din primul tur.

„În 2014 ne-am luptat cu poştaşii care duceau pliante cu minciuna gogonată că Iohannis taie pensiile, ne-am luptat cu şefii de post care nu ne lăsau să facem campanie, ne-am luptat cu toate serviciile deconcentrate, ne-am luptat, practic, cu aproape întreg aparatul de stat şi cu toţi primarii care ne împiedicau să realizăm campania. Cu toate astea, în 2014, Klaus Iohannis a câştigat alegerile şi le-a câştigat fără drept de apel în turul II. Vă cer ca în 2019 să câştigăm alegerile din primul tur, putem fără nicio problemă să câştigăm alegerile încă din primul tur cu un scor la care nu se aşteaptă nimeni. Vă garantez că avem această capacitate de a le câştiga chiar la o diferenţă foarte mare de al doilea clasat”, a declarat joi liderul PNL, Ludovic Orban, la o întâlnire de partid în Târgoviște.

În sală s-a aflat și Klaus Iohannis, candidatul partidului, aflat pe primul loc in sondajele de opinie, el fiind cotat cu scoruri apropiate de 40% la cele mai importante case de sondaje.

Potrivit legii, un candidat la prezidentiale poate să câștige din primul tur doar dacă îl votează 50% + 1 din toate persoanelor cu drept de vot din România. Sunt circa 19 milioane de alegatori înscriși în actele oficiale. În 2004, 2009 și 2014 au fost la prezidentiale câte aproximativ 10 milioane de alegatori în primul tur. Un candidat ar câștiga din primul tur doar dacă ar obține peste 90% din voturi la o asemenea prezență, sau cu un scor mai mic cu condiția să crească prezența la urne.

Ion Iliescu a reușit pe 20 mai 1990, în ce-a rămas în istoria politică cu titlul generic ‘Duminica orbului’, singura asemenea performanță, el fiind ales Președinte din primul tur cu 85% din voturi și o prezență uriașă la urne (86,19%).

Sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here