Lumea a trecut în 2023 pe fondul dispariției lungilor restricţii anti-Covid

  Sursa: Pixabay

  Ţările din întreaga lume au întâmpinat Anul Nou cu bucurie şi focuri de artificii, în pieţe publice, după ce timp de doi ani la rând astfel de evenimente s-au desfăşurate în surdină sau chiar au fost anulate din cauza pandemiei de Covid, relatează BBC, preluat de News.ro.

  Celebrările publice au avut loc cu fast pe coasta de est a Statelor Unite, precum şi în Brazilia, Argentina şi Caraibe. Oraşe din Europa, Africa şi Asia au organizat, de asemenea, festivităţi cu spectaculoase focuri de artificii pentru a marca începutul anului 2023.

  În China, mulţimi uriaşe s-au adunat pentru a profita de restricţiile ridicate recent, după trei ani. Până de curând, această ţară a avut o abordare de tip „zero-Covid”, continuând să aplice carantina strictă chiar şi în timp ce alte naţiuni din întreaga lume păreau să revină la normal.

  Cu toate acestea, în condiţiile unei populaţii slab imunizate, boala face valuri în întreaga ţară, iar tot mai multe ţări încep să impună restricţii pentru cei care vin din China. Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, s-a folosit de discursul de Anul Nou pentru a oferi ajutor Chinei în vederea combaterii recentei creşteri a numărului de cazuri de Covid.

  La Londra, a avut loc un spectacol cu drone care au omagiat-o pe regretata regină Elisabeta, în timp ce la Edinburgh, mii de oameni s-au bucurat de primele sărbători Hogmanay complet libere din ultimii trei ani. A existat, de asemenea, un omagiu adus Ucrainei – cu London Eye luminat în albastru şi galben, culorile drapelului ucrainean, în timp ce în difuzoare a răsunat melodia cu care Ucraina a câştigat în 2022 Eurovisionul.

  În Ucraina însă, conflictul cu Rusia a continuat şi în ultima, respectiv prima zi a anului. Alertele de raid aerian au răsunat la scurt timp după miezul nopţii şi au avut loc noi atacuri asupra Kievului, fără a fi raportate vicrime, spre deosebire de ziua anterioară. Totul a avut loc la scurt timp după discursurile de Anul Nou ale preşedintelui Vladimir Putin şi Volodimir Zelenksi.

  Flancat de soldaţi îmbrăcaţi în uniformă, Vladimir Putin a ţinut un discurs neobişnuit de lung de Anul Nou, spunând solemn că viitorul ţării este în joc. Adresându-se direct soldaţilor trimişi în Ucraina, liderul rus în vârstă de 70 de ani a lăudat eforturile acestora de când a fost lansată invazia, în februarie, şi le-a spus că „dreptatea istorică” este de partea lor.

  Între timp, Volodimir Zelenski s-a adresat direct ruşilor, în limba lor, spunându-le că liderul lor se foloseşte de ei şi le pârjoleşte ţara şi viitorul. Totodată, el le-a promis compatrioţilor ucraineni că vor lupta până la „victorie”.

  Într-o altă zonă cu tensiuni în creştere, în Asia, liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a promis că va creşte semnificativ producţia de arme nucleare. De asemenea, el a testat prima sa rachetă balistică din acest an chiar în noaptea de revelion.

  Un an de mai bun augur pare să aibă Croaţia, care a intrat în 2023 cu o nouă monedă, aderând la zona euro, dar şi la Schengen, spaţiul de liberă circulaţie din Europa.

  Șansă la o viață normală. Două transplanturi de rinichi, în seara de Revelion

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here