Macron promite să convingă statele europene cu privire la plafonarea preţului la gaz

Sursa: Facebook

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, s-a angajat joi să convingă statele europene, şi prin urmare să surmonteze în special unele reticenţe ale Germaniei, în legătură cu un mecanism comun de plafonare a preţului la gazul folosit pentru producerea de electricitate, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Susţinem puternic acest lucru”, a declarat preşedintele francez în cadrul unei reuniuni a antreprenorilor organizată de Banca Publică de Investiţii la Paris.

„Îi vom convinge pe ceilalţi europeni”, „cel mai târziu” până la Consiliul European de la 20 şi 21 octombrie de la Bruxelles, a dat el asigurări.

„Vom crea un sistem care va introduce un plafon al preţului pentru gazul pe care îl folosim pentru a produce electricitate”, ceea ce „permite reducerea preţului la electricitatea produsă”, a pledat el.

El a evocat „mecanismul iberic”, adică modelul introdus de Spania şi Portugalia „de câteva luni” şi care „merge destul de bine”.

Potrivit lui Emmanuel Macron, acest lucru va contribui la a avea „până la final de octombrie, început de noiembrie” preţuri” într-o zonă care este mult mai acceptabilă” şi contracte de furnizare de gaz şi de electricitate „mai rezonabile”.

Comisia Europeană s-a declarat pregătită miercuri să „examineze” o plafonare a preţului la gaz pe piaţa europeană pentru a face faţă creşterii facturilor la energie provocate de războiul din Ucraina, sub presiunea unei majorităţi a statelor europene – printre care Franţa, Italia sau Polonia -, care sunt favorabile unui astfel de mecanism.

Uniunea Europeană urmează să discute despre acest subiect încă de la summitul informal din aceste zile de la Praga.

Germania, care este ţara cel mai puternic dependentă de gazul rusesc, şi alte state europene au respins până acum ideea unei plafonări generale a preţului pe piaţa angro de gaz.

„În afară de asta, vom introduce mecanisme de finanţare solidară europeană, aşa cum am făcut în timpul crizei de COVID-19, pentru a evita ca piaţa europeană să explodeze în această criză”, a mai dat asigurări şeful statului francez.

El a mai spus că europenii trebuie să pună „totul laolaltă” pentru a negocia preţurile pe piaţa gazului, pentru a „cântări” mai mult.

„Le vom spune cu multă amiciţie prietenilor noştri americani, prietenilor noştri norvegieni: ‘sunteţi grozavi, ne furnizaţi energie pe gaz, însă este un lucru care nu poate funcţiona prea mult timp, pentru că noi nu putem plăti gazul de patru ori mai scump decât îl vindeţi voi companiilor voastre'”, a declarat Macron.

Plafonarea prețului gazului. Comisia Europeană atenţionează statele UE cu privire la riscuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here