Ca urmare a atacului terorist care a avut loc la Kabul, din dispoziţia Ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de criză din cadrul MAE. Colegul nostru, rănit în timpul atacului din Afganistan, este acum în afara oricărui pericol. Starea sa de sănătate este stabilă şi urmează să fie transferat în Europa, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate.Totodată, în acest moment, sunt în curs de realizare formalităţile necesare pentru repatrierea corpului neînsufleţit al colegului decedat. Suntem alături de familia îndoliată şi ne exprimăm regretul profund faţă de acest deznodământ tragic”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă.

Sursa citată mai precizează următoarele: „Conform datelor de la faţa locului, mai multe persoane şi-au pierdut viaţa şi peste o sută au fost rănite. Atacul terorist a fost revendicat, în mod oficial, de către talibani. Pierderile noastre reprezintă o parte din cele suferite de comunitatea internaţională, de partenerii şi de aliaţii României. Clădirea Ambasadei României la Kabul a fost distrusă în proporţie de 80%. Atacul terorist a avut loc într-o zonă rezidenţială în care lucrau numeroşi cetăţeni străini şi în care îşi desfăşurau activitatea mai multe organizaţii internaţionale, inclusiv misiunea diplomatică a României.
Personalul misiunii diplomatice care se află în Afganistan este determinat să rămână pe plan local şi să îşi continue activitatea. Acest subiect se află încă în discuţie la nivelul autorităţilor române
”.

MInisterul de Externe adaugă că România continuă să se implice în combaterea terorismului.

România continuă să fie implicată, alături de aliaţii săi, în lupta împotriva terorismului. Implicarea României are la bază atât angajamentele ţării noastre, parteneriatele noastre strategice şi calitatea de stat membru NATO, cât şi convingerea fermă că terorismul este un flagel destructiv, ce ameninţă întreaga omenire, în faţa căruia nu putem rămâne indiferenţi. Nu ne vom lăsa descurajaţi. Mulţumim pe această cale reprezentanţilor corpului diplomatic străin acreditat la Kabul, care au oferit sprijin şi asistenţă pentru gestionarea acestei tragedii”, completează sursa menţionată.

Ţinând cont de natura sensibilă şi complexă a situaţiei, precum şi din respect pentru familiile colegilor noştri afectaţi de această tragedie, MAE recomandă ca informaţiile pe această temă să fie tratate în spaţiul public cu maximă responsabilitate şi prudenţă”, conchide MAE, în comunicatul de presă.

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit după atacul terorist care a avut loc, luni seara spre marţi, în Kabul.

Preşedintele Klaus Iohannis a decis, miercuri, să-l decoreze post-mortem pe diplomatul românul ucis la ambasada României de la Kabul cu ordinul naţional Steaua României în grad de cavaler cu însemn de război.

Cel puţin 16 persoane au murit, iar alte 119 au fost rănite după ce un vehicul a explodat în capitala afgană Kabul, în apropierea unei clădiri folosite de organizaţiile internaţionale, au informat serviciile de urgenţă, relatează Reuters.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here