Mai multe aeronave de luptă ale Chinei au intrat în spațiul aerian al Taiwanului

Forțele aeriene din Taiwan au interceptat vineri 10 avioane chineze care au intrat în zona sa de apărare aeriană, a declarat ministerul apărării din Taiwan, la o zi după ce țară insulară din extremul Orient a anunțat o creștere cu aproape 9 miliarde de dolari a cheltuielilor militare pentru a contracara orice fel de amenințare din partea Chinei, relatează Reuters

Taiwanul, susținut de SUA, a atenționat de mai mult timp în privința misiunilor repetate ale forțelor aeriene chineze desfășurate în apropierea insulei guvernate democratic, adesea în partea de sud-vest a zonei sale de apărare antiaeriană, aproape de insulele Pratas, controlate de guvernul din Taipei.

Cea mai recentă misiune chineză a implicat șase avioane de luptă J-16 și două avioane de luptă J-11, dar și un antisubmarin, cât și o aeronavă de recunoaștere, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.

Taiwanul a trimis avioane de luptă pentru a avertiza aeronava Chinei, iar sistemele de rachete au fost activate pentru a monitoriza misiunile, a mai precizat Ministerul apărării din Taipei.

Avioanele de luptă ale Beijingului au zburat într-o zonă apropiată de insulele Pratas, în timp ce antisubmarinul și aeronava de recunoaștere au fost interceptate în zona Canalului Bashi, care separă Taiwanul de Filipine, potrivit unei hărți emisă de guvernul taiwanez.

De altfel, câteva nave de război, avioane de avertizare timpurie și bombardiere au desfășurat vineri în misiuni de patrulare și exerciții destinate îmbunătățirii capacităților comune de luptă ale armatei chineze în zonă, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Comandamentului operațiunilor militare al Chinei.

Incidentul a avut loc la o zi după ce Taiwanul a propus creșterea cheltuielilor militare cu 8,7 miliarde de dolari în următorii cinci ani, inclusiv pentru a achiziționa rachete noi. Măsura a fost menită în a avertiza asupra unei nevoi urgente de modernizare a armamentului, care să facă față „amenințărilor severe” din partea Chinei.

Misiunile de patrulare și exercițiile chineze au fost desfășurate în același timp în care un distrugător american trecea prin strâmtoarea Taiwan, pe care marina americană l-a numit un pasaj „de rutină” prin apele internaționale.

Comandamentul Teatrului de Est al Chinei, care are în vedere comanda armatei chineze de peste mări din estul Chinei, a declarat sâmbătă că distrugătorul american USS Barry a fost monitorizat pe tot parcursul său.

Premierul taiwanez Su Tseng-chang a declarat vineri că guvernul de la Taipei trebuie să ia în serios amenințările venite din China. Comuniștii chinezi complotează împotriva noastră în mod constant, a declarat Su Tseng-chang.

Acesta a mai adăugat că cheltuielile privind sectorul apărării din Taiwan au în vedere protejarea suveranității naționale și a securității naționale”. „Nu trebuie să ne relaxăm. Trebuie să ne pregătim foarte bine pentru a nu se produce un război”, a mai spus premierul taiwanez.

Vineri, autoritățile de la Beijing l-au criticat, la rândul lor, pe ministrul de Externe din Taiwan, Joseph Wu, pentru comentariile făcute de acesta în această săptămână, oficialul guvernamental de la Taipei spunând că Taiwanul este o „fortăreață maritimă ”, care blochează expansiunea Chinei în Pacific.

„Scopul lui Wu este de a înșela opinia publică și de a colabora cu forțele străine care luptă împotriva Chinei”, a transmis Biroul pentru afaceri chineze din Taiwan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here