Foto: INQUAM/George Călin

Teologul Radu Preda, proaspăt demis de la șefia Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, dar și alți preoți au criticat vineri decizia Patriarhiei Române de a face o excepție de la ritualul Sfintei Împărtășanii pentru cei care se tem de infectarea cu coronavirus.

Reamintim că Patriarhia Română a transmis printr-un comunicat, joi seară, ca românii să respecte ”cu strictețe” măsurile impuse de Ministerul Sănătății, iar credincioșii să evite spațiile aglomerate, inclusiv bisericile. Totodată, BOR a mai transmis că fiecare credincios care crede că este bolnav de gripă sau coronavirus poate să evite sărutarea icoanelor și poate cere ca Împărtășania să fie făcută cu lingurițe aduse de acasă.

Mai mulți ierarhi și preoți s-au situat însă pe poziții radical opuse, criticând modificarea, fie și temporară, a ritualului Sfintei Împărtășanii, chiar dacă în comunicatul Patriarhiei era menționat clar că măsura e luată în contextul îngrijorărilor provocate de coronavirus.

Teologul Radu Preda a criticat dur decizia Patriarhiei, scriind pe Facebook o serie de postări: ”După exonerarea Mitropolitului Corneanu, comunicatul de ieri este cea mai mare gafă teologică a BOR din ultimii 30 ani” / ”Fundamental: în vreme de molimă nu negociezi principiile. Dimpotrivă” / ”Viteză: ce repede poți sminti pe oameni!”

Și preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a criticat pe Facebook decizia, scriind ”Comunicatul Patriarhiei nu e decizie de Sinod. Pe lângă nepomenitori, antibiometrici, etc. mai avem „temătorii de linguriță”.

Episcopul Hușilor, PS Ignatie, a respins excepția, scriind pe Twitter că ”Dacă timp de peste două mii de ani Împărtășania a fost “medicamentul nemuririi” (Sfântul Ignatie Teoforul), în era coronavirusului a devenit medicamentul muririi. Ce metamorfozare secularistă!”.

Alexandru Lungu, preot în Fălticeni, a criticat pe Facebook decizia Patriarhiei: ”Cu riscul de a tulbura credincioșii sunt momente când dracul demonstrează că este mai teolog decât noi preoții. În seara aceasta a reușit”.

Și Adrian Papahagi a scris pe Facebook că „Se întâmplă și la noi ca în Occident: majoritatea creștină, și chiar Biserica, se lasă intimidată de o mână de isterici”.

În fața revoltei preoților, Patriarhul Daniel a revenit cu un comunicat în care explică faptul că măsura este una excepțională, cu caracter provizoriu: ”Această atenţie acordată îndeosebi celor „mai slabi în credinţă” (cf. Romani 14, 1) a produs însă teamă în altă parte, mai precis în rândul unor clerici şi credincioşi care consideră că o măsură excepţională şi temporară (iconomie), în favoarea celor mai fricoşi şi mai slabi în credinţă, se poate transforma într-o nouă regulă liturgică de împărtăşire euharistică a tuturor credincioşilor”.

*Cuvânt pastoral pentru întărirea în credinţă şi în comuniune euharistică

Comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române din 27 februarie 2020 a apărut în contextul unei mediatizări excesive a epidemiei provocate de Coronavirus (Covid – 19) şi al unor solicitări din partea unor instituţii de stat ca Biserica să ia măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului respectiv şi pentru diminuarea temerii populaţiei în faţa acestui fenomen.

Din acest motiv, comunicatul respectiv avea în vedere mai ales pe cei care se tem prea mult de îmbolnăvire când sărută sfintele icoane sau când se împărtăşesc din acelaşi Sfânt Potir euharistic, preotul folosind o linguriţă comună.

Această atenţie acordată îndeosebi celor „mai slabi în credinţă” (cf. Romani 14, 1) a produs însă teamă în altă parte, mai precis în rândul unor clerici şi credincioşi care consideră că o măsură excepţională şi temporară (iconomie), în favoarea celor mai fricoşi şi mai slabi în credinţă, se poate transforma într-o nouă regulă liturgică de împărtăşire euharistică a tuturor credincioşilor.

Pentru a depăşi polarizări şi polemici care slăbesc unitatea ortodoxă, trebuie evitate judecăţile pripite şi trebuie să reafirmăm cu tărie credinţa ortodoxă că Sfânta Euharistie nu este şi nu poate fi niciodată izvor de îmbolnăvire şi de moarte, ci izvor de viaţă nouă în Hristos, de iertare a păcatelor, de vindecare a sufletului şi a trupului.

De aceea, la strană se cântă în timpul împărtăşirii credincioşilor: „Trupul lui Hristos primiţi şi din izvorul cel fără de moarte gustaţi”.

Prin urmare, regula împărtăşirii clericilor şi credincioşilor din acelaşi Sfânt Potir rămâne neschimbată, iar preoţii vor explica tuturor credincioşilor că această împărtăşire nu a fost vreodată pentru cineva şi nici pentru ei nu va fi un pericol.

Iar credincioşii, care au totuşi teamă de a se împărtăşi din acelaşi Sfânt Potir cu aceeaşi linguriţă, vor cere sfatul preotului duhovnic spre a se întări în credinţă şi a spori în comuniune bisericească.

De asemenea, în cazul sărutării sfintelor icoane, credincioşii care au o credinţă vie şi puternică nu se tem că se vor îmbolnăvi, ci se bucură de rugăciunea şi binecuvântarea Sfinţilor zugrăviţi pe icoane.

Întrucât credinţa uneşte libertatea cu iubirea, prin credinţă se exprimă în mod liber iubirea oamenilor faţă de Dumnezeu şi faţă de Sfinţii Lui.

Din acest motiv, credincioşii ortodocşi sărută sfintele icoane şi se împărtăşesc din Sfântul Potir în mod liber, nu pentru că ar fi obligaţi de cineva să facă aceasta.

Prin urmare, slujitorii Sfintelor Altare vor îndemna pe toţi credincioşii să se întărească în credinţă şi să cultive comuniunea euharistică în Biserică, pentru a dobândi mântuirea, prin unirea cu Hristos-Domnul, Izvorul vieţii veşnice (cf. Ioan 11, 25).

Dorim tuturor slujitorilor Sfintelor Altare şi tuturor credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române sănătate şi mântuire, precum şi mult ajutor de la Dumnezeu în timpul Postului Sfintelor Paşti, ca înaintare spre lumina şi bucuria Învierii!

Al vostru către Hristos-Domnul rugător,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române 

2 COMENTARII

  1. A fost o dezlegare, precum fac multi dintre cei ce protesteaza si contesta decizia sefului lor. Ei dezleaga la pacat si considera ca nu fac un pacat, Patriarhul seful lor a dezlegat o perioada, pe cei slabi in credinta. Contestatarii dezleaga pe cei ce nu se pot abtine de la mancare si bautura si alte pacate si iarta diverse pacate, apoi li se pare neortodoxa dezlegarea sefului BOR. O confruntare de dezlegari transformata in acuzatii ale fratilor contra frati si ierarhiei bisericii! Suna a razmerita in Biserica si ar trebui urmata de replici pe masura! Cei ce iarta diverse in numele Lui Iisus, devin dintr-o data neiertatori! Doamne iarta-ma!

    • ” A tăinui cuvîntul adevărului înseamnă a te lepăda de el. Orice om se sfințește prin mărturisirea corectă a credinței. Cel care are credință nefalsificată în Hristos, acela are în el toate harismele Dumnezeiești. Nu există compromis și iconomie în chestiunile de credință, de care depinde mântuirea veșnică a sufletelor oamenilor.” (Sf. Maxim Mărturisitorul)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here