Foto: INQUAM/George Călin

ACTUALIZARE. În vârstă de 48 de ani, economista Maia Sandu l-a învins, duminică, în turul al doilea pe preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, transmite Agerpres. Sandu a întrunit 943.486 (57,75%) din totalul celor 1.633.625 voturi valabile exprimate, în timp ce contracandidatul său, Igor Dodon, a înregistrat 690.139 voturi (42,25%). În primul tur, aceasta a obţinut 487.635 voturi (36,16%), iar Igor Dodon – 439.866 de voturi (32,61%).

La alegerile prezidenţiale din acest an s-a înscris şi Violeta Ivanov, care a candidat din partea Partidului Şor. Aceasta a obţinut 87.542 voturi, adică 6,49% din totalul voturilor valabil exprimate.

Prezenţa la vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost de 52,69%, respectiv 1.644.510 alegători s-au prezentat la urne în total.

Potrivit Unimedia, care citează date oficiale, cea mai mare prezență la vot, în turul II al scrutinului prezidențial, s-a înregistrat în capitala Chișinău, unde au mers la urne 349.396 de persoane, adică 53,35%.

În cursul nopții, Maia Sandu s-a adresat mulţimii adunate la sediul PAS: „Le mulţumesc tuturor oamenilor care au ieşit la vot, oamenii care au crezut în puterea votului lor. Ne vom uni cu toţii, avem nevoie de o societate unită. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l facem după alegeri. Prima sarcină este să unim societatea în jurul obiectivelor comune. Cu toţii vrem să trăim bine, aici, acasă, să avem un stat care să ne protejeze, să lucreze pentru oameni, nu pentru hoţi. Avem nevoie de o economie dezvoltată, care să ofere oportunităţi aici, acasă, aşa încât oamenii noştri să nu fie forţaţi să plece departe de cei dragi. Avem această agendă comună şi trebuie să muncim cu toţii aşa, încât să realizăm aceste obiective”.

Știrea inițială. Maia Sandu ar putea câștiga turul II al alegerilor prezidențiale din R. Moldova. Așa reiese din rezultatele preliminare ale exit-poll-ului telefonic, realizat de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice, informează deschide.md.

Astfel, potrivit datelor, pentru Maia Sandu au votat 54,7%, iar pentru Igor Dodon 45,3%.

Organizatorii sondajului susțin că rezultatele ar putea să se modifice, deoarece datele au fost colectate doar de alegătorii din R. Moldova, fără cei din stânga Nistrului și fărăcei din diaspora. 

„Igor Dodon ar trebui să se împace cu acest rezultat, s-o felicite pe Maia Sandu și să predea încet puterea”, a comentat rezultatul sondajului Arcadie Barbăroșie. 

În cadrul sondajului au fost contactate 5212 persoane, iar la momentul contactării 2904 deja votaseră, 1983 au spus cu cine au votat. 

Marja de eroare este de 2,2%.

„Astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida manipulării, împotriva neîncrederii faţă de instituţii cetăţenii au ieşit la vot, în pofida unei campanii murdare, oamenii au ieşit la vot într-un număr foarte mare. Oamenii au ieşit la vot pentru că le pasă. Oamenii vor să fie respectaţi. Oamenii vor ca puterea să le ofere soluţii la probleme lor”, a declarat Sandu, confor unimedia.info.

Mulţumesc din suflet oamenilor care au mers la vot şi au aşteptat la cozi uriaşe pentru a vota. Ne închinăm în faţa dumneavoastră. Diaspora s-a mobilizat. Oamenii noştri au demonstrat cât de departe nu or ajunge, au demonstrat că le pasă de rude, le pasă de casa lor. Regretăm că mulţi au aşteaptă mult pentru a votat”, a continuat ea.

”Sunt optimist privind rezultatele acestui scrutin. Calculele noastre arată că noi conducem la o diferenţă destul de mare, fără votul din diasporă şi din regiunea transnistreană. Dar noi suntem gata de orice scenariu, la fel ca oponenta mea. Dar trebuie toţi să dăm dovadă de responsabilitate. A fost multă ură aş spune, luptă la limită, dar gata, alegerile s-au finalizat. Chem toată lumea la pace, linişte şi calm”, a declarat Dodon, conform unimedia.info.

Cum s-a votat în România

Peste 18.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din ţara vecină, pe teritoriul României, duminică, a declarat, pentru Agerpres, Emil Jacotă, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti.

El a precizat că respectiva estimare a fost făcută la ora 19,00. Potrivit lui, cele mai solicitate secţii de votare au fost cele din Bucureşti şi Iaşi. În Bucureşti, la ora 19,00, la misiunea diplomatică au fost înregistraţi aproximativ 3.000 de votanţi, la sediul Autorităţii Electorale Permanente – 3.600, iar la Iaşi – 3.200.

Potrivit diplomatului, în timpul votului, duminică, nu au fost înregistrate incidente majore. Votarea nu va fi prelungită după ora 21,00, a adăugat el.

Cetăţenii Republicii Moldova au putut vota, duminică, la turul doi al alegerilor prezidenţiale din această ţară, în 13 secţii organizate pe teritoriul României.

Două secţii au fost în Bucureşti – una la sediul Ambasadei Republicii Moldova în ţara noastră şi una la sediul Autorităţii Electorale Permanente.

Au mai fost organizate secţii de votare în Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Suceava, Timişoara.

În turul doi al alegerilor prezidenţiale se confruntă Maia Sandu, proeuropeană, care a câştigat primul tur de scrutin cu 36,16% din voturi, şi preşedintele socialist în exerciţiu, Igor Dodon, care a acumulat 32,61% din sufragii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here