MAN Lion’s City E, modelul de autobuz electric din ce în ce mai popular în orașele din Europa, ajunge în România pentru a fi testat


Roadshowul european de prezentare a autobuzului electric MAN Lion’s City E a făcut, anul trecut, 78 de opriri în 15 țări europene. 148 de reprezentanți ai companiilor de transport au avut ocazia să testeze acest model. Roadshowul de prezentare continuă și anul acesta. Pe lângă România, MAN Lion’s City E va fi prezentat în Italia, Portugalia, Lituania și Rusia.

 • România face parte din roadshowul european de prezentare al MAN Truck & Bus SE;
 • MAN Lion’s City E este disponibil pentru testare în București, Brașov, Sibiu, Cluj, Oradea și Timișoara;
 • Modelul a fost inclus în flotele de transport public pentru ca operatorii să testeze în traficul real eficiența autobuzului electric;
 • Acest model de autobuz a fost deja achiziționat de companiile de transport în comun din Luxembourg și Anvers;

“Noua generație MAN Lion’s City este pregătită pentru orice aplicație. Modelele de autobuze complet electrice MAN Lion’s City îndeplinesc cerințele actuale de sustenabilitate, fiabilitate și eficiență în ceea ce privește transportul public. Modelul MAN Lion’s City E devine din ce în ce mai popular între clienții europeni. Viitorul fără emisii începe acum. Împreună putem realiza acest lucru.”, a declarat Heinz Kiess, Senior Manager, Head of Product Marketing Bus, MAN Truck & Bus SE.

În România, autobuzul este disponibil pentru prezentare și testare în București, Brașov, Sibiu, Cluj, Oradea și Timișoara, în perioada 31 martie – 09 aprilie.

Modelul disponibil pentru testare, în România, este MAN Lion’s City E de 12 metri. Vehiculul este dotat cu un pachet de baterii, compus din șase unități, cu o capacitate de 480 kWh, 3 uși acționate electric, dintre care două au control automat, precum și faruri LED. La interior, MAN Lion’s City E are 35 de locuri în versiunea MAN City Advanced, spațiu pentru persoane cu dizabilități locomotorii și cărucior copil lângă ușa a 2-a, iluminat interior cu LED, sistem de aer condiționat, unitate de încălzire cu putere minimă de 20kW și încălzire auxiliară. Postul de condus al șoferului în versiune Lion’s City Pro este dotat cu scaun rotativ Isri ProActive 2, îmbrăcat în piele, cu încălzire și control al climei, centură de siguranță în 3 puncte, precum și cu cameră retrovizoare și monitor de 6,5 inch.

La workshopul de prezentare din București, din 31 martie, alături de Elena Claudia Iordache, CEO MHS Truck & Bus, au fost prezente oficialități din cadrul Guvernului României, precum și oficialități din partea producătorului MAN Truck & Bus SE. Printre acestea s-au numărat Barna Tánczos, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și Heinz Kiess, Senior Manager, Head of Product Marketing Bus la MAN Truck & Bus SE, care a transmis
un mesaj video.

“Romania nu putea să nu facă parte din cadrul roadshowul-ui european de prezentare a vehicului MAN Lion’s City E. Vehiculul este disponibil pentru testare în șase orașe principale din România și suntem siguri că va impresiona prin fiabilitate și eficiență, așa cum s-a întamplat în toate țările europene unde a fost deja testat.”, a declarat Elena Claudia Iordache, CEO MHS Truck & Bus.

Elena Claudia Iordache, CEO MHS Truck & Bus

“Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să avem grijă de mediu. Știm cu toții că amprenta noastră asupra mediului se poate măsura foarte exact, se poate calcula ce înseamnă viața noastră de zi cu zi ca amprentă ecologică, ca amprentă asupra mediului. Responsabilitatea nu se poate transfera. Este a mea, a tuturor cetățenilor din această țară, a fiecărui primar, a fiecărei companii, a fiecărei entități care încearcă să facă viața mai bună în comunitatea noastră.

Lansarea acestui mijloc de transport este o invitație la un alt stil de viață, o invitație pe care trebuie să o audă autoritățile publice locale. Știm cu toții că în marile aglomerări urbane amprenta transportului este extraordinar de mare. Peste 70% din poluarea aerului din București provine de la trafic. La nivel european aproximativ 25% din poluarea aerului vine din trafic. În cazul orașelor mari acel procent de 25% urcă până la 60-75%.

Vă mulțumim pentru această gândire responsabilă, acest mod de a vedea lucrurile, acest mod de a veni în sprijinul autorităților publice locale care sper că vor fi beneficiarii reali ai acestor dezvoltări științifice, care ne aduc soluții mult mai verzi, mai nepoluante pentru viața noastră de zi cu zi.

Lucrurile sunt pregătite pentru un alt viitor pentru o altă perspectivă și sper în această colaborare între firmele private și autoritățile publice locale, companiile de transport și ministerele de resort astfel încât în cel mai scurt timp posibil să putem spune că transportul public în comun, în România, în toate orașele mari, este unul nepoluant, este unul verde, este unul care dă dovadă de gândire responsabilă.”, a declarat Barna Tánczos, Ministrul
Mediului, Apelor și Pădurilor.

Barna Tánczos, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Și Dragos C.L. Preda, secretar de stat cu atribuții în comunicare în cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, a transmis un mesaj cu ocazia evenimentului:

”Anul trecut, în data de 10 iulie, am participat la Oradea la inaugurarea celui de-al 9-lea atelier din cadrul reţelei MHS Truck Service. Așa cum m-am documentat, reţeaua MHS Truck Service deţine ateliere de service proprii în Bucureşti, Otopeni, Braşov, Sibiu, Cluj, Timişoara, Constanţa şi Bacău.

Având în vedere ca Grupul MAN este prezent în România de peste 20 ani și, de asemenea, că flota variată a companiei se află în topul preferințelor clienților din România, MAN revine prin acest atelier de prezentare a autobuzului electric MAN LION’S CITY E in cadrul turneului MAN #ElectrifyingEurope în întâmpinarea nevoilor de dezvoltare din România, prin creșterea pachetului de oferte, produse și servicii din industria de transport.

UE vrea să devină neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. Pentru a transforma acest angajament politic în obligație juridică, am propus statele membre și-au asumat Pactul Ecologic European si necesitatea unor acțiuni în toate sectoarele economiei, precum:

– investiții în tehnologii ecologice

– sprijin pentru inovare în sectorul industrial

– introducerea unor forme de transport privat și public mai puțin poluante, mai ieftine și mai sănătoase

– decarbonizarea sectorului energetic

– îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor

– colaborarea cu partenerii internaționali pentru îmbunătățirea standardelor de mediu la nivel mondial

Totodata, vorbim tot mai des de Orașe / Comunități / Sate inteligente. Partea inteligentă a unui oraș inteligent nu o reprezintă doar tehnologia, ci şi capacitatea liderilor și a locuitorilor de a folosi toate instrumentele de care dispun pentru a crea un spațiu urban util, inovativ și propice dezvoltării mediului de afaceri.

Consider că este nevoie de o strategie coerentă și coordonată la nivel național pentru a avea orașe inteligente.

MAN a unit activitățile de digitalizare ale tuturor sectoarelor de activitate într-o unitate nouă, puternică. Stiu ca la nivelul companiei, ca de altfel a numeroase companii din acest segment din Romania, se promovează masiv strategia de transformare digitală și implementarea acesteia, atenția fiind concentată pe optimizarea și îmbunătățirea proceselor interne, deoarece transformarea digitală, ca și concept, schimbă nu numai produse și servicii, dar și compania în sine.

Orientarea către un viitor tehnologizat joacă un rol decisiv pentru competitivitatea viitoare a producătorilor de autovehicule comerciale și nu numai, avand ca rol accelerarea transformării, de la producători de autovehicule comerciale la furnizori de soluții inteligente de transport.

Am înaintat atât anul trecut cât și recent propunerea de a conecta țara noastră la coridoarele de date/ 5G de la nivelul UE. Țările UE cooperează pentru a dezvolta site-uri de testare pe scară largă pentru conducerea conectată și automată pe autostrăzile europene sub formă de coridoare transfrontaliere. Statele membre și industria au fost de acord pentru prima dată să stabilească coridoare transfrontaliere în septembrie 2017, în cadrul mesei rotunde privind conducerea conectată și automată (CAD) de la Frankfurt. Un număr de state membre au continuat să semneze și / sau să anunțe acorduri bilaterale între ele pentru mai multe coridoare de testare.

In Germania deja sunt utilizate, îndeosebi pentru transportul de marfa, coridoare de transport autonom. Așadar, exemplul și expertiza germană vin să susțină și drumul țării noastre spre implementarea cu succes a transformării digitale și a tranziției verzi.

Am înaintat, de asemenea, propunerea de a iniția racordarea României, prin memorandum de înțelegere, la două dintre coridoarele transfrontaliere ante-menționate, respectiv: Slovenia, Ungaria și Austria și Bulgaria, Grecia și Serbia privind cooperarea transfrontalieră în dezvoltarea și testarea vehiculelor electrice, integrate și autonome.

Totodată, în data de 7 ianuarie 2021, Guvernul României a adoptat prin Ordonanță de urgență cadrul instituțional și măsurile necesare pentru înființarea „Punctului Național de Acces”, conform regulamentelor delegate de completare a Directivei a Directivei 2010/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 Iulie 2010 privind cadrul pentru implementarea sistemelor inteligente de transport. Demersurile însumate ale Domnului Secretar de stat, Ionel Irinel SCRIOȘTEANU, și ale subsemnatului, în coordonarea Domnului Lucian BODE, Ministru, în calitate de Președinte, respectiv Vicepreședinte ai Consiliului de Coordonare pentru Sisteme Inteligente de Transport, au scos România dintr-un posibil infrigement, transpunerea directivei fiind rămas restantă încă din 2014.

În acest context, și în rezonanta cu pozitia subsemnatului de Vicepresedinte al WG interministerial pentru transpunerea directivei ITS – Intelligent Transport Systems, nu pot decât să mă bucur și să apreciez munca Dumneavoastră, efortul susținut, dedicarea și inovarea din cadrul acestei companii, cu atât mai mult cu cât digitalizarea și eficientizarea sunt deziderate clare ale Guvernului si ale României.”

Modelul MAN Lion’s City E a fost inclus în flotele de transport public pentru ca operatorii să testeze în traficul real eficiența unui autobuz electric. În orașe precum Hamburg, München sau Wolfsburg au fost derulate teste pe termen lung pentru a aduna informații despre autonomie, modul de încărcare, siguranță, confort, fiabilitate, dar și felul în care se comportă un model electric în funcție de schimbările de la un anotimp la altul precum și topografia unui oraș. MAN Lion’s City E a trecut cu bine toate testele și a eușit să impresioneze șoferii, călătorii și operatorii de flote.

MAN Lion’s City E este un model de autobuz electric și eficient. Acesta are amplasat motorul pe axa spate sau două motoare pe axa a doua și a treia, în cazul versiunii articulate. Bateriile au o capacitate de 480 kWh (versiune de 12 metri) și 640 kWh (versiunea de 18 metri). În funcție de model și de condițiile de operare (trafic, condiții meteo, etc), autonomia este cuprinsă între 200 și 270 km, pe toată durata de viață a bateriei.

În octombrie 2020, a început producția în serie a autobuzului electric MAN Lion’s City E la fabrica din Starachowice, Polonia. Primul model produs a fost Lion’s City 12E, cu o lungime de 12 metri, iar primul client este operatorul de transport public din Hamburg, Verkehrsbetriebe Hamburg Holstein (VHH).

Autobuzul articulat complet electric Lion’s City 18E, cu o capacitate de transport de până la 120 de pasageri, va intra în producția de serie în luna aprilie 2021. Modelul MAN Lion’s City E a fost achiziționat deja de doi operatori europeni de transport local din Luxembourg și Anvers.

MAN LION’S CITY EFIȘA TEHNICĂ

 • Lungime vehicul – 12.2 metri
 • Tip 12E
 • Tren de rulare – o singura treaptă a cutiei
 • Nr. uși – 3 uși cu deschidere dublă 
 • Interior 35 de locuri – MAN City Advanced
 • Full electric 
 • 2 monitoare LCD pentru informarea călătorilor și pentru difuzarea spoturilor publicitare
 • Capacitate baterii – 480 KWh
 • Capacitate de rulare – pana la 270 km in functie de conditiile de trafic
 • Soluție de încărcare – 40kW Heliox  
 • 36 de locuri pe scaune + 40 de locuri în picioare + 1 loc pentru persoane cu dizabilități locomotorii 

Număr uși – 3 uși

 • Ușa nr. 1 se deschide electric
 • Buton al ușii pentru șofer, integrat în panoul frontal, dreapta

Ușa nr. 2 se deschide electric și are control automat 

 • 2 butoane de deschidere afară în ambele laterale ale ușii nr. 2
 • Un buton pentru deschiderea automată a ușii pentru ușa nr. 2

Ușa nr. 3 se deschide electric și are control automat 

 • 2 butoane de deschidere afară în ambele laterale ale ușii nr. 3
 • Un buton pentru deschiderea automată a ușii pentru ușa nr. 3

Iluminare interioară cu LED:

 • Pentru șofer
 • Zona de compostare tichete
 • Intrarea în autobuz – pentru toate ușile
 • Zona de transport pasageri 

Caracteristicile locului de muncă al șoferului:

 • Cabină Lion’s City Pro
 • Jaluzea electrică pentru parbriz
 • Cameră retrovizoare
 • Monitor 1 – 6.5 inch
 • Cameră retrovizoare pentru 2 uși cu afișare pe monitorul 1 sau monitorizarea compartimentului pasagerilor
 • Scaunul șoferului Isri ProActive 2, cu centură de siguranță în 3 puncte 
 • Scaun al șoferului rotativ, cu încălzire și control al climei, îmbrăcat în piele / tapițerie luxury
 • Unitate de încălzire cu putere minimă 20kW și încălzire auxiliară
 • Sistem de aer condiționat 
 • Pachet baterii – 6 unități – capacitate 480 kWh
 • Faruri LED și faruri LED pentru ceață
 • Locuri pentru pasageri model MAN City 
 • Un loc și ½ în stânga și în dreapta deasupra roților din față
 • 5 locuri duble în stânga și unul în dreapta între axe
 • 5 locuri duble pe stânga și 3 pe dreapta în spate și 5 locuri pe bancheta din spate
 • Cadru scaun pasager aluminium white
 • Spațiu pentru persoane cu dizabilități locomotorii lângă ușa a2-a

Mai multe detalii, în prezentarea de mai jos:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here