MApN recunoaște eșecul forțelor aeriene române de-a detecta avionul ucrainean de contrabandă

Foto: Wikipedia

Responsabilitatea detectării în spațiul aerian românesc și a interceptării avionului AN-2 ucrainean care a trecut ilegal granița dinspre Ucraina în România aparține Forțelor Aeriene Române, a confirmat, într-un răspuns oficial pentru Newsweek România, Ministerul Apărării.

Newsweek România a scris miercuri că, „Până la proba contrară, versiunea polițiștilor de Frontieră români stă în picioare: aparatul ușor AN-2 a fost reperat de aceștia, care au transmis informația la Forțele Aeriene, care ar fi putut și interveni.

Din ce se pare, Forțele Aeriene ale MApN nu au intervenit iar avionul ușor s-a și putut întoarce în Ucraina, unde forțele aeriene naționale au fost mai hotărâte și au intervenit la cererea polițiștilor de frontieră ucraineni (care arată, în comunicatul citat anterior, că aparatul AN-2 era “monitorizat”; ucrainenii, însă, nu menționează nimic de vreun apel primit de la omologii români).

Așadar, dacă polițiștii români de frontieră nu mint și chiar au informat Forțele Aeriene la timp că un aparat de zbor a intrat ilegal în România, ar fi fost responsabilitatea Forțelor Aeriene să intervină. Ceea ce fie nu s-a întâmplat, fie s-a întâmplat tardiv și avionul a ieșit din spațiul aerian românesc înainte să poată fi interceptat.”

Joi, Ministerul Apărării a confirmat integral acest scenariu, într-un răspuns oferit la solicitarea Newsweek România.

„În data de 7 august, ora 06.28, Centrul de Operaţii Aeriene a fost informat de către Structura Poliţiei de Frontieră Vicovul-de-Sus, că o patrulă a observat şi a auzit un aparat de zbor de mici dimensiuni care a survolat frontiera de stat din Ucraina în România.

Ca urmare a informării primite, au fost luate măsurile specifice prevăzute în planurile elaborate pentru astfel de situaţii, cu accent pe întărirea supravegherii aeriene în zonă, concomitent cu reanalizarea înregistrărilor informaţiilor furnizate de radarele în funcţiune.

Din analiza informaţiilor la dispoziţie nu au rezultat date care să confirme, în mod obiectiv, utilizarea neautorizată a spaţiului aerian naţional în zona de referinţă.”, se arată în răspunsul primit de la MApN.

Cu alte cuvinte, fraza „Din analiza informaţiilor la dispoziţie nu au rezultat date care să confirme, în mod obiectiv, utilizarea neautorizată a spaţiului aerian naţional în zona de referinţă” se traduce, sec, prin aceea că radarele Forțelor Aeriene nu au detectat aparatul de zbor ucrainean.

Dar Ministerul Apărării are, potrivit aceluiași răspuns, circumstanțe atenuante: „Supravegherea spaţiului aerian naţional, pe timp de pace, în zona frontierei de Nord a ţării noastre, se realizează cu mijloace specializate din cadrul Forţelor Aeriene Române şi a altor instituţii cu responsabilităţi în domeniu din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională (SNAOPSN).

Mijloacele de radiolocaţie din dotarea Forţelor Aeriene Române, destinate supravegherii asigură, potrivit misiunii încredinţate, descoperirea şi urmărirea aeronavelor care evoluează în spaţiul aerian naţional.

Cu toate acestea, în funcţie de caracteristicile terenului şi condiţiile meteorologice din zona de dispunere a radarelor, a suprafeţelor de reflexie şi a caracteristicilor de zbor ale aeronavelor, pot apărea situaţii de diminuare a distanţelor şi înălţimilor de descoperire.

În situaţii particulare, pe timp de pace, evoluţia unor aeronave de mici dimensiuni şi cu suprafeţe reduse de reflexie, în proximitatea frontierei de stat poate fi dificil de detectat, pentru perioade reduse de timp şi la înălţimi de zbor foarte mici.”

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here