Marea Britanie | Premierul Rishi Sunak îl demite pe preşedintele Partidului Conservator din guvern

Sursa: Twitter

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak l-a demis duminică din guvern pe ministrul fără portofoliu şi preşedintele Partidului Conservator Nadhim Zahawi după ce o investigaţie independentă a descoperit o încălcare gravă a Codului ministerial, relatează Reuters, DPA şi AFP, citate de News.ro.

„După încheierea unei investigaţii a consilierului independent – ale cărei concluzii le-a împărtăşit cu noi – este clar că a existat o încălcare gravă a Codului ministerial”, a scris Sunak într-o scrisoare adresată lui Zahawi, făcută publică de Downing Street.

„Drept rezultat, v-am informat despre decizia mea de a vă înlătura din poziţia în Guvernul Maiestăţii Sale”, a adăugat premierul britanic.

Prim-ministrul britanic a dispus o investigaţie asupra lui Zahawi din partea lui Sir Laurie Magnus, consilierul său independent în materie de interese ale miniştrilor, care să decidă dacă preşedintele formaţiunii din care provine a încălcat Codul ministerial în legătură cu plata mai multor milioane de lire sterline pentru a soluţiona un litigiu cu fiscul.

Demiţându-l pe Nadhim Zahawi în loc să-i ceară să demisioneze, Rishi Sunak încearcă să-şi afirme autoritate, după ce a promis la venirea la Downing Street „integritate, profesionalism şi responsabilitate”, notează AFP.

Zahawi a soluţionat această problemă cu fiscul anul trecut, plătind o sumă cu penalităţi, în timpul scurtei sale treceri pe la Ministerul de Finanţe în guvernul fostului premier Boris Johnson.

El a devenit apoi, după venirea lui Sunak la Downing Street la sfârşitul lui octombrie, preşedinte al partidului conservator şi ministru fără portofoliu în guvern.

Consilierul etic Laurie Magnus a ajuns la concluzia că Nadhim Zahawi ar fi trebuit să facă publică ancheta fiscală de care era vizat şi ar fi trebuit să actualizeze declaraţia de avere o dată soluţionat litigiul cu fiscul.

După 13 ani la putere, reputaţia conservatorilor a avut de suferit în ultimii ani din cauza unor afaceri de conflict de interese, alimentând acuzaţii de corupţie din partea opoziţiei laburiste, care conduce detaşat în sondaje.

Rishi Sunak, noul premier al Marii Britanii. The Economist: Un mandat lung pare puțin probabil

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here