Marea Britanie și România sărbătoresc 140 de ani de prietenie și noua domnie a regelui Charles al III-lea. Ambasador: „Este o binecuvântare. Cunoaște țara în mod intim”

Un castel de basm din Munții Carpați a fost, marți, decorul în care familia regală a României și zeci de britanici și români au sărbătorit mai bine de un secol de relații bilaterale și noua domnie a regelui Carol al III-lea.

Ambasadorul britanic, Andrew Noble, l-a numit pe Charles o „binecuvântare” pentru România, deoarece „cunoaște țara în mod intim”.

Totodată, o recepție a avut loc în Castelul regal Peleș, din stațiunea montană Sinaia, unde s-au născut, au trăit și au murit mulți dintre membrii familiei regale a României.

Castelul

Custodele Coroanei României, Principesa Margareta, a vorbit despre relațiile dintre cele două țări, care au fost stabilite în 1880. Carol I a construit Peleșul, care a fost reședința sa de vară, iar castelul a jucat un rol central în istoria tulbure a României, până la moartea sa, în 1914.

Margareta s-a referit și la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, la care a participat împreună cu soțul ei, Prințul Radu, la Londra.

„Să dedicăm această întâlnire din această seară personalităților diplomatice și economice de-a lungul a 140 de ani de relații bilaterale, amintirii reginei Elisabeta a II-a și domniei regelui Carol al III-lea”, a spus Margareta, îmbrăcată într-o rochie smarald până la genunchi accesorizată cu un colier de perle.

Familia regală

Ambasadorul le-a mulțumit Prințesei Margareta și familiei regale române pentru rolul lor în relațiile britanico-române și s-a declarat emoționat de omagiul adus Reginei Elisabeta a II-a, care a murit pe 8 septembrie, după o domnie de 70 de ani, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii.

„Ne gândim tot timpul la regină și, așa cum a spus președintele (francez) (Emmanuel), Macron, ea a fost și va rămâne regina. Dar este și începutul domniei Majestății Sale Regele Carol al III-lea… și noi cei care trăim în și iubim România suntem binecuvântați să avem un rege care cunoaște țara îndeaproape și călătorește aici de aproape 30 de ani”, a spus ambasadorul.

Comerț și investiții

Oficialul a mai arătat că relația economică, comerțul și investițiile dintre România și Marea Britanie reprezintă „o uriașă poveste de succes”, menționând că 6.500 de companii din România au investiții britanice. De altfel, mulți dintre invitați erau din mediul de afaceri.

„Marea Britanie este al 7-lea cel mai mare investitor din România; când am ajuns aici, era pe locul 12”, a spus el.

„Există investiții în valoare de zeci și zeci de miliarde”, a mai precizat ambasadorul, adăugând că lipsa de transparență și managementul profesional au fost bariere în calea investițiilor mai mari. „Dar viitorul este luminos”, a concluzionat, într-o notă optimistă.

Companiile britanice au investit în „energie, educație, sănătate, transport, apărare și bineînțeles tehnologie, aceasta fiind un factor atât de dinamic al economiei românești și al economiei britanice”.

Perioada interbelică

Ambasadorul a vorbit despre sectorul agricol al României, care a adus țării o mare bogăție în perioada interbelică.

„Exporturile de cereale care trec pe Dunăre reprezintă o parte fundamentală a operațiunii noastre de securitate, care ajută Ucraina să reziste acestei teribile invazii din Rusia.”

Inginerul civil britanic Sir Charles Hartley, cunoscut sub numele de „Părintele Dunării”, a fost „responsabil în mod fundamental pentru deschiderea Dunării către comerț”.

Exporturile de cereale

„Activitatea sa pe Canalul Sulina este cea care a permis României să joace un rol uriaș în securitatea continentului nostru și, mai departe, pentru exporturile de cereale și alte exporturi din România”, a mai declarat ambasadorul britanic.

Marea Britanie a lucrat pentru a sprijini obiectivul României de a se desprinde de Imperiul Otoman, la sfârșitul anilor 1870. Delegațiile britanice și ruse au negociat un acord prin care România și-a obținut independența, sub anumite condiții.

Marea Britanie a reușit să împiedice expansiunea Rusiei în Marea Mediterană, iar rezultatul s-a transpus în fost bunele relații dintre Marea Britanie și România.

  • Versiunea în limba engleză a articolului – AICI

Edward Lucas: Rusia pierde războiul. Pregătiți-vă de consecințe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here