Marele război al cipurilor

Sursa: Pixabay

<< După anunțul Departamentului de Comerț al SUA privind noi restricții severe la vânzările către China de semiconductori avansați și alte bunuri americane de înaltă tehnologie, rivalitatea chino-americană a intrat într-o nouă fază importantă. Chiar și în cele mai bune circumstanțe, China va avea o perioadă dificilă de adaptare la noua sa realitate >>.

<< Pe lângă faptul că se confruntă cu consecințele războiului deschis din Europa de Est, lumea este martoră la debutul unui război economic la scară largă între Statele Unite și China, din cauza tehnologiei. Acest conflict va avea o mare consecință și crește rapid. La începutul acestei luni (octombrie – n.tr.), Departamentul de Comerț al SUA a introdus noi restricții severe privind vânzarea către China a semiconductorilor avansați și a altor bunuri americane de înaltă tehnologie. În timp ce Rusia a folosit rachete pentru a încerca să paralizeze infrastructura energetică și de încălzire a Ucrainei, SUA utilizează acum restricțiile la export pentru a tăia elanul serviciilor militare, de informații și de securitate ale Chinei.

Mai mult, la sfârșitul lunii august, președintele american, Joe Biden, a semnat CHIPS Act, care include subvenții și alte măsuri pentru a susține industria internă a semiconductorilor, din America. Semiconductorii sunt și vor rămâne în centrul economiei secolului XXI. Fără microcipuri, smartphone-urile noastre ar fi telefoane stupide, mașinile noastre nu s-ar mișca, rețelele noastre de comunicații nu ar funcționa, orice formă de automatizare ar fi de neconceput, iar noua eră a inteligenței artificiale în care intrăm ar rămâne obiectul romanelor SF. Controlul proiectării, fabricării și lanțurilor valorice care produc aceste componente din ce în ce mai importante ale vieții noastre este, prin urmare, de cea mai mare importanță. Noul război al cipurilor este un război pentru controlul viitorului.

Lanțul valoric al semiconductorilor este hiperglobalizat, dar SUA și aliații săi cei mai apropiați controlează toate nodurile cheie. Proiectarea cipurilor este puternic concentrată în America, producția nu ar fi posibilă fără echipamente avansate din Europa, iar fabricarea celor mai avansate cipuri – inclusiv cele critice pentru AI – este localizată exclusiv în Asia de Est. Cel mai important jucător este de departe Taiwan, dar și Coreea de Sud apare în imagine.

Urmărind ea însăși supremația tehnologică, China a devenit din ce în ce mai dependentă de aceste cipuri, iar guvernul ei s-a străduit să stimuleze producția internă și să obțină „autosuficiență”. În ultimii ani, China a investit masiv pentru a-și construi propriile capacități de proiectare și producție de semiconductori. Dar, deși s-au înregistrat unele progrese, acestea rămân cu ani în urma SUA; și, foarte important, cele mai avansate cipuri sunt încă dincolo de accesul Chinei.

Au trecut doi ani de când SUA au interzis toate vânzările de cipuri avansate către gigantul chinez de telecomunicații Huawei, la acea vreme nava amiral a tehnologiei globale a Chinei. Rezultatele au fost dramatice. După ce a pierdut 80% din cota sa de piață globală pentru smartphone-uri, Huawei nu a mai avut de ales decât să-și vândă unitatea de smartphone, Honor, și să-și reorienteze misiunea corporativă. Cu cea mai recentă mișcare, SUA își propune acum să facă întregii Chinei ceea ce făcuseră lui Huawei.

Această escaladare dramatică a războiului tehnologic obligatoriu va avea consecințe economice și politice la fel de dramatice, dintre care unele vor fi evidente imediat, iar pentru altele vor dura ceva timp până se materializează. Cel mai probabil, China s-a aprovizionat cu cipuri și lucrează deja pentru a crea noi rețele sofisticate pentru a evita sancțiunile (Honor a revenit rapid, vânzând telefoane care folosesc cipuri de la multinaționala americană Qualcomm).

Cu toate acestea, noile sancțiuni sunt atât de ample încât, în timp, aproape sigur vor da o lovitură grea nu numai sectorului high-tech al Chinei, ci și multor altor părți ale economiei sale. O companie europeană care exportă în China acum trebuie să fie de două ori sigură că produsele sale nu conțin cipuri conectate la SUA. Și, datorită naturii globale a lanțului valoric, multe chip-uri din Taiwan sau Coreea de Sud vor fi, de asemenea, interzise.

Scopul oficial al politicii SUA este de a ține cipurile avansate departe de mâinile armatei chineze. Dar efectul real va fi reducerea dezvoltării Chinei în sectoarele care vor fi esențiale pentru puterea națională în deceniile următoare. Cu siguranță, China va răspunde cu demersuri și mai puternice de a-și dezvolta propriile capacități. Dar chiar și în cele mai bune circumstanțe și în ciuda tuturor resurselor pe care le va pune la bătaie, orice eforturi suplimentare vor avea nevoie de timp pentru a da roade, mai ales acum că restricțiile americane privează China de inputurile de care are nevoie pentru a atinge autosuficiența.

Noul război al cipurilor elimină orice umbră de îndoială că asistăm la o decuplare chino-americană mai largă. Această evoluție va avea implicații de anvergură – doar unele dintre ele previzibile – pentru restul economiei globale.

Ucraina repară și repornește deja centralele care au fost lovite de barajele de rachete rusești de la începutul invaziei, în februarie. Dar Chinei îi va fi mult mai dificil să surmonteze pierderea tehnologiilor cheie. Oricât de înfricoșător este războiul în stilul Rusiei, de secol XX, adevăratele surse de putere în secolul XXI nu constă în cucerirea teritorială. Cele mai puternice țări vor fi cele care stăpânesc domeniile economic, tehnologic și diplomatic. >>

Crimeea. „Imposibilul” a intrat la apă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here