După ce Înalta Curte de casație și Justiție a decis achitarea lui Marian Fiscuci, prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea și primul patron al firmei Tel Drum, pentru acuzația de evaziune fiscală în dosarul Proinvest, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, susține într-o postare pe Facebook că este nevoie de o intreventie legislativă sau chiar o revizuire a Constituției privind regimul probelor obținute cu ajutorul SRI pentru că infractorii să nu mai scape.

Reacția fostului ministru vine după ce Înalta Curte a decis achitarea lui Marian Fiscuci, prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea și primul patron al firmei Tel Drum, pentru acuzația de evaziune fiscală în dosarul Proinvest. Prejudiciul în acest caz era calculat de DNA la 1,2 milioane de euro. Decizia poate fi contestată la Completul de 5 judecători de la Înalta Curte.

Este vorba despre un dosar în care judecătorul de camera preliminară de la Înalta Curte a eliminat 535 de convorbiri telefonice interceptate de SRI în perioada iunie-noiembrie 2014, în baza unei decizii CCR date în 2016.

Iată postarea Anei Birchall

„Absurdul situației de a avea dovezile infracțiunii și de a nu le putea utiliza. Efect garantat: pierderea încrederii în actul de justiție și de dreptate! Anul trecut în cadrul Ministerului Justiției am înființat un grup de lucru special care a analizat deciziile CCR cu scopul de a formulă și promova măsurile legislative care se impun pentru că astfel de decizii să fie evitate! Ministerul Justiției are obligația să vină, în regim de urgență, cu acest pachet legislativ!

Este evident că în absența unei intervenții legislative privind regimul probelor astfel obținute infractorii vor continuă să scape, întrucât mijloacele de proba vor fi eliminate (inclusiv fizic) din dosarele aflate pe rolul instanțelor. În plus, eu chiar cred că se impune revizuirea Constituției!,” scrie fostul ministru al Justiției.

Unanimitate pentru achitare

Decizia de achitare a lui Marian Fiscuci a fost luată în unanimitate de un complet de 3 judecători: „fapta nu este prevăzută de legea penală.”

În același dosar, societatea Proinvest trimisă în judecată pentru evaziune fiscală a fost achitată.

În schimb, cu majoritate, instanța l-a condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare pe Adrian Simionescu (foto), fost prefect și deputat PSD de Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de acte de comerț incompatibile cu funcția și l-a achitat pentru complicitate la evaziune fiscală.

Instanța a mai confiscat de la inculpatul Adrian Simionescu suma de 638.085 lei considerată folos necuvenit rezultat în urmă săvârșirii infracțiunii de efectuare de acte de comerț incompatibile cu funcția. Banii se află sub sechestru într-un cont de la BCR – Agenția Turnu Măgurele.

Judecătorul Andrei Claudiu Rus a vrut să îl achite și pe Adrian Simionescu, însă a fost în minoritate, potrivit portalului Înaltei Curți.

Înalta Curte a lăsat nesoluționată acțiunea civilă formulată de Statul Român, reprezentat prin ANAF, în cazul prejudiciului din acest caz. După cum am arătat, ultimul cuvânt în acest caz îl va avea Completul de 5 judecători de la Înalta Curte.

Cine sunt principalii actori ai afacerii

Adrian Simionescu a fost vicepreședintele PSD Teleorman în perioada 2001-2012, fiind mâna dreapta a lui Liviu Dragnea la conducerea organizației locale de partid. Politicianul a ocupat între 2008 și 2009 funcția de vicepreședinte al CJ Teleorman.

Marian Fiscuci este prieten din copilărie al lui Liviu Dragnea, donator constant la PSD și a figurat timp de 4 ani în actele Tel Drum. A fost primul proprietar al firmei Tel Drum. Fiscuci și Dragnea sunt prieteni vechi, cei doi au absolvit împreună în 1980 Colegiul Unirea din Turnu Măgurele. Fiscuci a cumpărat acțiunile Tel Drum la privatizarea din 2001.

De altfel, în dosarul Tel Drum-Liviu Dragnea, anchetat de DNA, Fiscuci este cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Practic, afaceristul ar fi devenit scriptic acționar majoritar al Tel Drum și a acționat și că un interpus al liderului PSD în administrarea societății comerciale.

În realitate, cel care ar fi controlat firma era liderul PSD.

Sursa: Ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here