Media chineză dezvăluie accidental regulile PCC cu privire la acoperirea Rusia-Ucraina, indicând preluarea Taiwanului

Presa de știri chineză a postat instrucțiuni către platformele sociale despre cum să fie abordată acoperirea subiectelor legate de Rusia și Ucraina, inclusiv o notă despre nevoia Chinei de „sprijinul” Rusiei în problema Taiwanului, dezvăluie Fox News

O postare părea să dezvăluie din greșeală liniile directoare cu privire la ceea ce ar trebui și ce nu ar trebui publicat, în timp ce un editor, pe un alt cont, a postat îndrumări despre limbaj și abordări pe care le credea necesare pentru o abordare blândă. 

Ming Jinwei, redactor senior la Agenția de știri Xinhua, a scris pe blogul său WeChat despre modul în care canalul său trebuie să respecte o linie strictă în ceea ce privește acoperirea subiectului Ucraina, menționând că, China „trebuie să susțină Rusia emoțional și moral și în același timp să se abțină de la a enerva Statele Unite și Uniunea Europeană”. 

„În viitor, China va avea nevoie, de asemenea, de înțelegerea și sprijinul Rusiei atunci când se va lupta cu America pentru a rezolva problema Taiwanului odată pentru totdeauna”, se arată în postarea sa. Ming a spus că „nu strică” să fie folosit un limbaj moderat pro-rus. 

Și Horizon News, un cont de rețea socială aparținând Beijing News, deținut de PCC, pare să posteze instrucțiuni similare, împreună cu o notă potrivit căreia nu ar trebui publicate postări nefavorabile Rusiei sau cu conținut pro-occidental. Postarea Horizon News a fost ștearsă ulterior, potrivit The Washington Post. 

Traducerea unor amatori pe Twitter a susținut că postarea spunea „De acum înainte, pentru subiecte legate de Ucraina, postați-le pe Weibo. Postați-le pe toate mai întâi pe Shimian și apoi pe contul nostru principal pentru a promova Shimian. Nu postați nimic împotriva Rusiei (…). Lasă-mă să revizuiesc cuvintele înainte de a posta.” 

Hu Xijin, fost editor al publicației de stat Global Times, a descris recunoașterea de către Rusia a regiunilor Donețk și Luhansk ca pe o măsură de „depășire” a crizei într-un mod care a arătat „determinarea strategică a Rusiei”. 

China și Rusia au dezvoltat o legătură mai strânsă în ultimii ani – o relație care s-a accelerat în ultimele luni. China a acuzat abia săptămâna trecută Statele Unite că au „jucat” criza de la granița cu Ucraina, după ce Moscova a susținut că și-a retras o parte din cei 150.000 de soldați adunați în regiune.

Și cu o zi înainte de recunoașterea de către Rusia a regiunilor separatiste ucrainene, Moscova și Beijingul au convenit asupra unui nou acord prin care Rusia va furniza 100 de milioane de tone de cărbune vecinului său sudic, o mișcare care ar putea ajuta la atenuarea oricăror sancțiuni adoptate de Occident. 

Marți, președintele Biden  a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, invocând ceea ce el a descris drept „începutul unei invazii ruse a Ucrainei”, în urma unor informații potrivit cărora trupele ruse au intrat în două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Robert L. Wilkie, fost subsecretar pentru apărare pentru personal și pregătire în timpul administrației Trump și coleg în vizită la Heritage Foundation, a declarat anterior pentru Fox News Digital că Republica Populară Chineză va juca un rol în atenuarea oricăror sancțiuni impuse de SUA Rusiei, în cazul în care Vladimir Putin va autoriza orice acţiune militară în Ucraina. 

„O mare parte din discuțiile despre sancțiunile economice sunt într-adevăr o utopie, deoarece China este acum bancherul Rusiei”, a spus Wilkie. „Xi Jinping îl va sprijini pe Putin dacă vor veni sancțiuni din partea Occidentului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here