Medvedev avertizează Occidentul că ameninţarea nucleară „nu este o cacealma”

Dmitri Medvedev, fostul preşedinte rus, a declarat marţi că Rusia are dreptul de a se apăra cu arme nucleare dacă este împinsă dincolo de limitele sale şi a precizat că aceasta ”cu siguranţă nu este o cacealma”, transmite Reuters.

Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate Naţională rus, a avertizat de asemenea că ţara sa are dreptul de a răspunde ”fără multe consultări”, în contextul creşterii tensiunilor cu Occidentul cu privire la referendumurile desfăşurate în regiunile ucrainene aflate sub controlul Rusiei.

”Să ne imaginăm că Rusia este forţată să folosească cele mai înspăimântătoare arme contra regimului ucrainean care a comis un act de agresiune pe scară largă, ce este periculos pentru însăşi existenţa statului nostru”, a susţinut Dmitri Medvedev într-o postare pe Telegram.

Conform doctrinei nucleare a Rusiei, preşedintele poate folosi arme nucleare dacă statul se confruntă cu o ameninţare existenţială, inclusiv cu arme convenţionale.

”Cred că NATO nu se va amesteca în mod direct în conflict, chiar şi în acest scenariu. Demagogii de peste ocean şi din Europa nu vor muri într-o apocalipsă nucleară”, a continuat Medvedev.

Aproximativ 90% dintre focoasele nucleare din lume sunt deţinute de Rusia şi SUA, ce rămân de departe cele mai mari puteri nucleare.

”Trebuie să vă reamintesc din nou – pentru acele urechi surde care se aud doar pe ele: Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare dacă este necesar”, a mai menţionat demnitarul rus.

În ultimele luni, Dmitri Medvedev a avut mai multe luări de poziţie agresive cu privire la Occident şi Ucraina, notează Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat miercuri dimineaţă o „mobilizare parţială” a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. ”Dacă integritatea teritorială a ţării noastre este ameninţată, atunci vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul – aceasta nu este o cacealma”, a spus liderul de la Kremlin, care a ameninţat că Rusia posedă ”numeroase arme pentru a riposta”.

George Friedman | Cum se duce un război nuclear / De ce Putin nu l-ar mai putea începe sub auspicii „bune”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here