Medvedev: Este important să împingem ameninţările la adresa Rusiei cât mai departe posibil, până la graniţa cu Polonia

Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate, a declarat vineri că singura modalitate prin care Moscova îşi poate asigura în cele din urmă o pace durabilă cu Ucraina este de a-şi extinde cât mai mult posibil propriile frontiere, chiar dacă acest lucru ar însemna să ajungă până la graniţele Poloniei, stat membru NATO, transmite News.ro.

„Este important pentru Rusia să distrugă neonazismul din Ucraina şi să împingă ameninţarea mai departe de graniţele sale, chiar dacă trebuie să meargă până la graniţa cu Polonia”, a declarat Dmitri Medvedev într-un comentariu pe Telegram, preluat de TASS.

Este o poziţie care confirmă, la un an de la declanşarea războiului, că ambiţiile expansioniste ale Moscovei sunt de a cuceri şi anexa întreg teritoriul Ucrainei.

Polonia are graniţe estice lungi cu Ucraina şi cu Belarus, aliat al Rusiei, şi o frontieră de aproximativ 200 km, în extremitatea sa nord-estică, cu enclava rusă Kaliningrad.

Aliatul lui Putin avertizează că, dacă „neonaziştii” nu vor fi înlăturaţi de la putere la Kiev, aceştia ar putea începe în cele din urmă să provoace un nou conflict mondial.

Medvedev a reamintit că ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea militară specială” este în desfăşurare de un an. „Un an în care militarii noştri restabilesc ordinea, pacea şi justiţia pe teritoriul nostru, ne protejează poporul şi distrug rădăcinile neonazismului. Ei sunt eroi. Ei sunt ajutaţi de întreaga ţară prin aprovizionarea frontului cu tot ceea ce au nevoie”, a scris Medvedev.

„Victoria va fi obţinută”, a subliniat el. „Cu toţii ne dorim ca aceasta să fie cât mai curând posibil. Şi acea zi va veni. Ne vom recâştiga teritoriile şi ne vom proteja în mod fiabil poporul nostru care a suferit ani de zile de pe urma genocidului şi bombardamentelor”, a adăugat Medvedev.

„UN FEL DE ACORD”

El spune că actualele autorităţi ucrainene nu sunt interesate de oprirea conflictului. În acelaşi timp, se declară încrezător că mai devreme sau mai târziu vor trebui să facă acest lucru şi atunci se va ajunge la „un fel de acord”.

„Dar problemele nu se vor încheia aici”, avertizează el, spunând că aceste negocieri vor fi „dure şi nervoase”, pentru că, sugerează el, se vor purta de fapt cu Occidentul.

„În primul rând, pentru că negociatorii oficiali din partea adversarului nostru sunt unii, iar liderii reali sunt foarte diferiţi”, a explicat el.

Deciziile nu vor fi luate de „un fel de Zelenski, dacă mai este în viaţă, sau de clica sa. Decizia va fi luată peste Ocean”, spune Medvedev, menţionând explicit perspectiva de eliminare fizică a liderului ucrainean.

Medvedev a precizat că deciziile pentru regimul de la Kiev „vor fi luate în culise de către cei care se ocupă de furnizarea de arme Kievului şi de alocarea de bani pentru a susţine ceea ce a mai rămas din economia ucraineană”.

Medvedev spune că „principalii inamici” ai Rusiei vor să slăbească ţara cât mai mult posibil şi să o facă să sufere pentru o perioadă lungă de timp. „De aceea, ei nu sunt interesaţi să pună capăt conflictului. Dar, mai devreme sau mai târziu, conform legilor istoriei, o vor face. Şi atunci va apărea un fel de acord. Bineînţeles, fără acorduri fundamentale privind frontierele reale sau un nou pact de la Helsinki care să asigure securitatea în Europa. Doar un oarecare acord”, a punctat vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate.

„Atunci este posibil să înceapă o perioadă la fel de dificilă. Luni şi ani epuizanţi de confruntare, isterie şi cruzime din partea celor care vor guverna ceea ce a mai rămas din Ucraina”, a spus Medvedev. „Soarta lor este de invidiat”, a adăugat el ironic.

„De aceea este atât de important să se atingă toate obiectivele operaţiunii militare speciale. Să respingem cât mai mult posibil graniţele care ne ameninţă ţara, chiar dacă acestea sunt graniţele Poloniei”, a arătat Medvedev.

Chiar dacă viziunea lui Medvedev este destul de haotică, el este primul oficial de la Moscova care pare că vorbeşte despre o reglementare a conflictului, în condiţiile în care până acum Moscova a spus că nu vede posibilă o asemenea perspectivă.

Potrivit lui Medvedev, există pericolul ca „actuala ideologie” de la Kiev să rămână în Ucraina pentru o perioadă lungă de timp. Prin urmare, a subliniat el, este important „să distrugem neonazismul până la capăt, pentru a nu pierde timpul prinzând rămăşiţele bandelor Bandera în pădurile din Mica Rusie. Pentru ca lumea să-şi găsească pacea mult aşteptată”, a conchis el.

Medvedev, în vârstă de 57 de ani, considerat cândva un moderat, a adoptat un ton din ce în ce mai radical de la invazia Rusiei în Ucraina, iar unii analişti politici sugerează că este una dintre persoanele pe care Putin le-ar putea lua în considerare într-o zi ca viitor succesor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here