Merkel spune că există motive strategice ca statele din Balcanii de Vest să devină membre ale UE

Foto: Wikimedia Commons

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat luni convingerea că cele şase ţări din Balcanii de Vest vor deveni membre ale Uniunii Europene din motive strategice, relatează Reuters.

„Este în interesul Uniunii Europene ca acest proces să avanseze”, a declarat Merkel presei după o conferinţă virtuală privind Balcanii de Vest, făcând aluzie la influenţa Rusiei şi Chinei în regiune, dar fără a le numi.

Cooperarea regională mai puternică promovată începând din 2014 dă roade deja, a mai spus Merkel, oferind ca exemplu acordul privind eliminarea tarifelor de roaming, intrat recent în vigoare, scrie Agerpres.

La conferinţă au participat premierii din Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Kosovo, precum şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Prioritatea noastră este să accelerăm agenda extinderii în regiune şi să ne sprijinim partenerii din Balcanii de Vest în munca lor de a realiza reformele necesare pentru a avansa pe drumul european”, a declarat Ursula von der Leyen.

În cadrul aceleiaşi conferinţe video, preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat „foarte clar” sprijinul pentru perspectiva ca cele şase state să adere la UE, a subliniat Merkel.

1 COMENTARIU

  1. Administratia SUA reseteaza jocul in Europa . UE are niste principii de aderare care acum sunt usor depasite de ceea ce se intimpla in lume . Accesul la UE ca si cel la NATO trebuie reconsiderat . Alternativele statelor ramase in afara UE sunt egale cu zero . Daca UE nu le primeste devin un lant de state supuse haosului .UE nu are nevoie de asa ceva la granite .Vremea pasilor marunti a trecut .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here