Meteorologii din SUA anunță cel mai geros Crăciun din ultimele decenii

O puternică furtună arctică își croiește drum prin SUA și părți ale Canadei, aducând cu ea temperaturi extrem de scăzute și întârzieri ale zborurilor chiar înainte de Crăciun, în cele mai aglomerate zile ale anului, scrie BBC.

Peste 100 de milioane de oameni din SUA sunt sub alertă meteo de iarnă severă și se anunță căderi de zăpadă care să perturbe călătoriile din acest weekend.

Aeroporturile importante au anulat deja zborurile în așteptarea furtunii.

Valul de frig ar putea aduce cel mai friguros Crăciun din ultimele decenii, spun meteorologii.

Serviciul Național de Meteorologie (NWS) a spus că până la sfârșitul acestei săptămâni în unele părți ale țării se vor înregistra temperaturi de -50F (-45C) și -70F.

Potrivit meteorologilor, furtuna de iarnă ar putea deveni un „ciclon bombă” până vineri.

Se estimează că masa de aer arctică va ajunge până la granița dintre SUA și Mexic, unde rafale puternice de vânt vor scădea temperatura la 15F (-9,4C) în El Paso, Texas.

Până și Florida, statul soarelui strălucitor, se preconizează că va avea cel mai rece Crăciun din ultimii 30 de ani.

NWS spune că un astfel de eveniment meteorologic de iarnă are loc  „o dată în generație”, mai ales că furtuna ajunge în regiunea Marilor Lacuri, unde se așteaptă ca presiunea sa să atingă echivalentul unui uragan de categoria 3.

Furtuna aduce cu sine și ninsori și vânturi puternice, care se așteaptă să provoace pagube și întreruperi de curent în Midwest și Canada.

Temperaturile reci sunt deja resimțite de milioane de oameni în timp ce furtuna și frigul se deplasează spre est:

Temperaturile au scăzut în mai multe state din SUA, inclusiv Texas, Kansas și Missouri. În Colorado, temperaturile au scăzut la un minim record de -9F (-22C) de la 42F (5C) joi. Între timp, temperaturile în Wyoming au scăzut până la -35F (-37C).

Meteorologii se așteaptă, joi, la căderi abundente de zăpadă la Chicago, suflată de rafale care depășesc 80 km/h.

În Canada, o mare parte din Ontario și părți din Quebec se pregătesc, de asemenea, pentru o furtună majoră de iarnă joi, care ar putea să dureze până în weekendul de Crăciun, aducând cu sine „vânturi puternice și potențial dăunătoare”, a declarat Serviciul Național de Meteorologie din Canada.

Ce este un ciclon bombă?

Termenul „ciclon bombă” a fost folosit pentru a descrie această furtună pe măsură ce se dezvoltă peste regiunea Marilor Lacuri.

”Ciclonul bombă” este un termen dat unei furtuni care se intensifică rapid, presiunea centrală a aerului scăzând cu cel puțin 24 de milibari în 24 de ore.

Ele sunt denumite ”cicloane bombă” din cauza puterii explozive cauzate de scăderea rapidă a presiunii.

Astfel de furtuni aduc vreme de la viscol la furtuni puternice până la precipitații abundente.

”Cicloanele” bombă sunt cele mai frecvente pe coasta de est a SUA și Canada, unde pământul rece și curentul cald Gulf Stream oferă condiții optime.

Peste 2.200 de zboruri în SUA au fost deja anulate

Furtuna a venit în cele mai aglomerate zile de călătorie ale anului. Administrația pentru Securitatea Transporturilor a declarat că se așteaptă ca volumul călătoriilor de sărbători să fie aproape de nivelurile de dinainte de pandemie, ziua cea mai aglomerată fiind joi.

Peste 2.200 de zboruri în SUA au fost deja anulate joi și vineri, potrivit site-ului de urmărire a zborurilor FlightAware.

Aceasta include zborurile anulate de aeroportul din Chicago – unul dintre cele mai aglomerate din țară.

În așteptarea unor întreruperi de călătorie, companiile aeriene majore, inclusiv United, Delta și American, s-au oferit să renunțe la taxe pentru călătorii care doresc să-și reprogrameze zborurile.

Condițiile de zăpadă și șoselele înghețate sunt, de asemenea, de așteptat să provoace haos în călătoriile rutiere în acest weekend.

Drumurile de-a lungul graniței Colorado-Wyoming au fost închise miercuri din cauza vizibilității aproape de zero.

În Dakota de Sud, peste 100 de mașini au rămas blocate miercuri pe drumuri acoperite de zăpadă, ceea ce a determinat operațiuni de salvare de urgență. S-a închis și aeroportul din capitala statului.

Asociația Americană a Automobilelor a estimat că peste 112 milioane de oameni vor călători 80 km sau mai mult 23 decembrie și 2 ianuarie, marea majoritate – 102 milioane – cu mașina.

„Am avut o săptămână grozavă de Ziua Recunoștinței, cu întreruperi minime”, a declarat miercuri secretarul american pentru transport, Pete Buttigieg, canalului de cablu MSNBC.

„Din păcate, nu va fi așa până la Crăciun”.

Stare de urgență în mai multe state

Guvernatorii din Kentucky, Carolina de Nord, Georgia și Oklahoma au declarat stare de urgență.

Alte state, precum Maryland, au activat operațiuni de răspuns de urgență înaintea furtunii, în timp ce altele au deschis adăposturi de încălzire.

În Colorado, Denver Coliseum, o arenă interioară, a fost transformată într-un centru de încălzire.

Joi, președintele american Joe Biden a declarat că administrația sa a contactat guvernatorii a 26 de state afectate și că guvernul federal este pregătit să ofere ajutor acolo unde este nevoie.

De asemenea, el a sfătuit oamenii să evite călătoriile, deoarece condițiile se înrăutățesc. „Vă rugăm să luați această furtună extrem de în serios”, a spus Biden.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here