Metroul din Cluj a primit aprobare de la Guvern. Durata lucrărilor este estimată la 10 ani

Guvernul a aprobat, marţi, indicatorii tehnico-economici pentru trenul metropolitan din Cluj, care va avea un traseu de 21 de kilometri cu 19 staţii subterane, și ar urma să fie gata în 10 ani, conform estimărilor.

Ministerul Transporturilor a precizat că indicatorii tehnico-economici aprobaţi marți se referă la Magistrala I de metrou Cluj.

Guvernul a adoptat astăzi, 28 decembrie 2021, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Tren metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou şi tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”. Prin obiectivul de investiţii menţionat se are în vedere construcţia unei linii de metrou uşor cu o lungime 21,03 km, cu 19 staţii subterane şi un depou suprateran„, a anunțat Ministerul Transporturilor într-un comunicat de presă transmis marţi.
Amplasamentul este în municipiul Cluj-Napoca şi comuna Floreşti. Ordonatorul principal de credite este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, iar beneficiarii sunt UAT Municipiul Cluj-Napoca şi UAT Comuna Floreşti.

Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 10.112.816 mii lei, iar finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile (inclusiv PNRR), de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi de la bugetul local al UAT Municipiul Cluj-Napoca şi al UAT Comuna Floreşti, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii, se precizează în comunicat.
Potrivit Ministerului Transporturilor, obiectivele principale ale obiectivului de investiţii menţionat sunt:
1. Îmbunătăţirea atractivităţii sistemului de transport public durabil metropolitan în vederea accesării rapide a oportunităţilor socio-economice din zona aflată pe axa est-vest a municipiului Cluj-Napoca;
2. Creşterea economică şi a gradului de ocupare a forţei de muncă prin asigurarea unei capacităţi de transport îmbunătăţite pentru deservirea axei est-vest a zonei metropolitane;
3. Reducerea impactului activităţilor de transport (poluarea aerului şi zgomotul) asupra mediului în cadrul zonei, prin asigurarea unei axe de transport durabil care să contribuie la redistribuţia modală de la transportul cu autoturismul personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here