„Mi-au pus o pernă pe față”. Mărturiile unuia dintre prizonierii ucraineni eliberați de Rusia

Foto: Volodimir Balukh

Una dintre persoanele care au făcut recent obiectul schimbului de prizonieri dintre Ucraina și Rusia a dezvăluit detalii despre presupuse acte de tortură la care ar fi fost supus pe durata prizonieratului.

Fostul prizonier politic ucrainean Volodimir Balukh a declarat că a fost torturat imediat după sosirea în „colonia rusă”, transmite agenția de știri Unian.

„Am fost bătut în colonie. Erau vreo zece persoane. Nu știam cine exact mă lovește. Stăteam cu fața la perete… Mă loveau la picioare, la rinichi, la ficat. La ceafă…”, a declarat Balukh într-o conferință de presă organizată luni la Kiev.

Volodimir Balukh a fost ținut prizonier într-un centru de detenție din Tver. Ucraineanul a afirmat că a fost supus unei „violențe fizice severe”.

„Era tortură cu amenințări de abuz sexual… urmată de bătăi. Mi-au pus o pernă pe față și m-au torturat cu apă, m-au bătut peste tot, au folosit un dispozitiv cu șocuri electrice în zona tălpilor”, a descris fostul prizonier întâmplările groaznice prin care ar fi trecut.

Balukh, un fermier din Crimeea, a fost arestat de către FSB pe 8 decembrie 2016. Agenții FSB au susținut că ar fi găsit în locuința acestuia 90 de runde de muniție și mai mulți explozibili.

Pe 5 iulie 2018, un tribunal din Crimeea, anexată de Rusia în 2014, l-a condamnat pe Volodimir Balukh la cinci ani de detenție într-o colonie penală, termen care a fost redus în octombrie 2018 la 4 ani și 11 luni.

Ucraina se pregăteşte pentru un nou schimb de prizonieri cu Rusia, a anunţat săptămâna trecută preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la câteva zile după ce în total 70 de prizonieri au constituit obiect de schimb între cele două părţi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here