Mii de chinezi l-au omagiat, la un an de la deces, pe medicul oftalmolog care a dat alerta privind noul coronavirus

Mii de chinezi i-au adus omagii sâmbătă, pe rețelele sociale, lui Li Wenliang, medicul oftalmolog care a avertizat cu privire la pericolul reprezentat de coronavirusul SARS-CoV-2, la un an de la moartea sa, relatează AFP.

Li Wenliang, oftalmolog la Spitalul Central din Wuhan, a transmis, în decembrie 2019, pe rețelele sociale, primele avertizări în legătură cu răspândirea unui coronavirus similar SARS-ului. Ca urmare a postărilor sale pe Weibo, Twitter-ul chinezesc, medicul a fost anchetat de poliţie, fiind acuzat că răspândește „zvonuri”. Încercările autorităților comuniste de a-l reduce la tăcere pe medicul din Wuhan a generat o reacție furibundă, fără precedent, pe rețelele sociale. Valul de nemulțumire a fost atât de mare i-a făcut pe oficialii comuniști să se teamă că va escalada în cele mai mari proteste care au avut loc vreodată în China comunistă.

Li Wenliang a murit în februarie 2020, după ce s-a infectat cu noul coronavirus de la un pacient, stârnind un val de indignare în China. Sute de mii de chinezi au denunţat pe internet lipsa de transparenţă a autorităţilor. Pentru a detensiona atmosfera, oficialii de la Beijing au montat un efort propagandistic fără precedent, mergând până la a interzice declararea oficială a decesului medicului, susținând că el este în continuare în viață, conectat la aparate.

Iată ce relatam, în februarie 2020:

“Oficialii au dat un ordin de circuit intern, din care BBC a obținut o copie, prin care cereau întregului spectru media să controleze „milimetric” informațiile pe care le difuzează despre un subiect cu o asemenea încărcătură emoțională.

Guvernul a mers însă și mai departe de atât, precizează BBC, adăugând că deși este mort, Li Wenliang este acum conectat la aparate de resuscitare pentru a se păstra aparența că ar fi încă în viață.”

Acum un an, în varianta oficială oferită de guvernul chinez se vorbea despre gestionarea eficientă a focarului, știrile locale fiind în mare măsură controlate, iar comentariile critice de pe internet au fost rapid eliminate de cenzură.

Însă pagina personală a lui Li de pe platforma Weibo, asemănătoare Twitter, a rămas unul dintre puținele locuri unde internauții au putut evoca trauma resimțită odată cu izbucnirea pandemiei, când milioane de oameni din Wuhan și din provincia Hubei au fost supuși unor constrângeri draconice.

După un an, mii de chinezi şi-au prezentat omagiile faţă de medicul care a dat alerta în Wuhan, scrie AFP sâmbătă.

„Credeam că lumea v-a uitat după un an. M-am înşelat. Veţi fi pentru totdeauna în inimile chinezilor”, a scris un internaut.

În schimb, la Spitalul Central din Wuhan, nu există niciun indiciu de comemorare a medicului Li Wenliang, comentează AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here