Mii de unguri au protestat faţă de planurile unei universităţi chineze

Sursa: Twitter

Mii de unguri, dintre care unii au purtat pancarde inscripţionate cu ”trădare”, au protestat, sâmbătă, faţă de planurile unei companii chineze de a deschide un campus la Budapesta, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Oponenţii liberali ai premierului naţionalist Viktor Orban îl acuză pe acesta de apropierea de China şi se tem că înfiinţarea campusului respectiv va reduce calitatea educaţiei superioare şi va ajuta Beijingul să îşi sporească influenţa în Ungaria şi Uniunea Europeană.

„Nu sunt de acord cu consolidarea relaţiei feudale a ţării noastre cu China”, a declarat Patrik, un student de 22 de ani care a refuzat să-şi dea numele complet, la protestul din capitala Ungariei. El a spus că fondurile ar trebui utilizate ”pentru a ne îmbunătăţi propriile universităţi, în loc să construim una chineză”.

Guvernul a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai, în aprilie, privind construirea campusului într-un amplasament din Budapesta, unde anterior fusese planificat un centru de cazare pentru studenţi maghiari.

 

Eexcutivul a afirmat că Fudan este o instituţie de talie mondială, iar campusul ”ar permite studenţilor să înveţe de la cei mai buni”.

Agenţia de presă MTI l-a citat pe Tamas Schanda, un secretar de stat în guvern, declarând că protestul de sâmbătă este inutil şi că respinge ”isteria politică” bazată pe bârfe nefondate şi informaţii mass-media.

Politicienii şi economiştii de opoziţie au criticat ceea ce spun că vor fi costurile ridicate ale proiectului şi lipsa de transparenţă.

Primarul din Budapesta se opune planului.

„Fidesz vinde cu ridicata locuinţele studenţilor maghiari şi viitorul lor, doar pentru a putea aduce universitatea de elită a dictaturii Chinei în ţară”, au declarat organizatorii protestului de sâmbătă, pe Facebook.

Beijingul a declarat săptămâna aceasta că ”câţiva politicieni maghiari” încearcă să atragă atenţia şi să împiedice cooperarea dintre China şi Ungaria.

Orban a construit legături cordiale cu China, Rusia şi alte guverne neliberale, în timp ce intră în contradicţie cu aliaţii occidentali prin limitarea independenţei cercetării ştiinţifice, a sistemului judiciar şi a mass-media.

Premierul se confruntă cu o opoziţie unificată pentru prima dată de la preluarea puterii în 2010, înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în 2022.

Incursiune în sinistrul „Disneyland” din Xinjiang

2 COMENTARII

  1. Ungurii nu susțin că sunt asiatici? Că în Câmpia Panonică și în Transilvania triburile lor n-au găsit pe nimeni? Deci sunt rasă pură asiatică!
    Atunci de ce protestează?

  2. Macar ungurii au curaj sa se ridice împotriva regimului comunist chinez!!..noi tacem, nu zicem nimic pentru morții noștri de covid…n-am văzut nici o reactie a ambasadei chinei la bucurești…să-și ceata scuze, sa compatimească !!..cu rudele celor morți din cauza acestui virus facut în china….moarte partidului comunist chineze!!..De ce va e frica ba jurnaliștii lui peste prăjit sa luați atitudine împotrivă acestor criminali??..ar trebui dați afară din țară toți chinezii, sau din europa…sa se ducă în morții ma-sii la ei în china comunistă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here