Ministerul Cercetării a lansat programul „Henri Coandă” pentru susținerea tinerilor cercetători români

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea Programului „Henri Coandă”. Actul normativ a fost transmis în consultare interministerială şi către partenerii de dialog social, anunță News.ro.

Programul „Henri Coandă” vizează finanţarea participării şi premierea rezultatelor obţinute de elevi şi studenţi români la competiţiile tehnico-ştiinţifice internaţionale. Programul poartă numele marelui inventator român Henri Coandă, drept recunoaştere pentru moştenirea unică pe care acesta a lăsat-o României şi umanităţii. Anul acesta, pe 25 noiembrie, se împlinesc 50 de ani de la moartea sa, arată un comunicat de presă al Ministerului Cercetării.
„Excelenţa în cercetare şi inovare depinde de susţinerea celei mai importante resurse care stă la baza rezultatelor: oamenii. România are nevoie ca tinerii cercetători să-şi dorească să rămână în ţară, să fie apreciaţi la justa lor valoare şi să continue să participe activ la procese de inovare începute aici, acasă. Prin programul Henri Coandă venim cu două soluţii pentru stimularea participării tinerilor la cercetarea românească. Pe de-o parte, premiem performanţele lor, obţinute la competiţii internaţionale de prestigiu, care nu fac parte din categoria olimpiadelor (pentru care poate fi acordat sprijin din partea Ministerului Educaţiei). Pe de altă parte, facilităm participarea echipelor de cercetători români la concursuri internaţionale şi conectarea lor la organizaţii de cercetare din România (institute, universităţi etc.). Pe scurt, ne dorim ca bursierii Henri Coandă să poată să-şi ducă mai departe visurile în România şi să contribuie activ la dezvoltarea cercetării româneşti”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, conform sursei citate.

Programul reglementat prin proiectul de act normativ pus în dezbatere îşi propune să:
– stimuleze interesul elevilor şi studenţilor pentru cercetare şi ştiinţă;
– dezvolte abilităţile şi competenţele elevilor şi studenţilor de a lucra în echipă şi de a derula activităţi de cercetare;
– creeze cadrul legal necesar pentru formarea unei noi generaţii deschise către cunoaştere la nivel european şi internaţional;
– crească numărul de tineri care îşi doresc să rămână şi să desfăşoare activităţi de cercetare în România, după ce au beneficiat de burse de cercetare.
Valoarea unei burse de cercetare-dezvoltare din cadrul programului „Henri Coandă” este de cel mult 100.000 lei. Această finanţare este destinată decontării cheltuielilor de cercetare şi participare la competiţiile tehnico-ştiinţifice internaţionale.
De asemenea, premianţii competiţiilor internaţionale vor putea fi recompensaţi cu: 15.000 de lei pentru premiul I, 9.000 de lei pentru locul II, 6.000 de lei pentru locul III. Sumele vor fi indexate cu rata inflaţiei, mai indică sursa menţionată
Finanţarea totală a programului, aproximativ 3 milioane de lei anual, se asigură din bugetul MCID. În funcţie de evoluţia programului, bugetul va putea fi crescut în anii viitori.
Ministrul Sebastian Burduja consideră că programul iniţiat de instituţia pe care o conduce va schimba paradigma în privinţa promovării elevilor şi studenţilor talentaţi, care fac cercetare de mici şi care trebuie susţinuţi să-şi construiască un viitor în România.
„Este anormal să avem tineri care construiesc roboţi premiaţi la concursuri organizate de NASA iar statul român să nu le acorde niciun sprijin. Acest lucru se va schimba începând cu acest program. A sosit momentul să facem ceea ce trebuie pentru a finanţa efortul de cercetare al tinerilor şi pentru a le recunoaşte şi stimula ambiţia, inspiraţia şi inteligenţa”, a explicat el.

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here