Ministerul Sănătății | Campanie pentru prevenirea bolii cronice de rinichi

Sursa: captură video

Ministerul Sănătăţii şi două asociaţii profesionale ale medicilor nefrologi şi de familie susţin introducerea a două noi analize pe lista celor decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fiind vorba despre ”rata de filtrare estimată” şi ”raportul de albumină-creatinină urinară”, care permit depistarea în stadiu precoce a bolii cronice de rinichi, transmite News.ro.

Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Ministerul Sănătăţii au lansat, joi, campania naţională de informare şi conştientizare pentru boala cronică de rinichi: ”Bolile cardiovasculare, hipertensiunea şi diabetul sunt frecvente şi pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”.
În acest context, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că îşi propune ca în noul acord-cadru aflat în consultare publică la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să fie introduse ”câteva investigaţii simple, dar care au foarte mare valoare” în depistarea incipientă a bolilor cronice de rinichi.
”O boală cronică de rinichi depistată în stadiu incipient beneficiază de un tratament care îmbunătăţeşte mult viaţa pacienţilor şi evităm două consecinţe, două soluţii mai greu de implementat: în primul rând, se reduce foarte mult nevoia de dializă şi, cel de-al doilea lucru, şi cea de transplant”, a afirmat Alexandru Rafila.
Conform statisticilor prezentate de autorităţi, în România se estimează că prevalenţa bolii cronice de rinichi este de 10%, iar doar una din 10 persoane este depistată cu această boală în stadii incipiente, chiar şi în stadiile avansate de boală fiind diagnosticate doar 2 din 3 persoane.
”În România, în momentul de faţă sunt înregistraţi circa 37.000 de pacienţi cu boală cronică de rinichi, 25% sunt în stadiu avansat, având o vârstă medie de 67 de ani, iar problema pe care o întâmpinăm este legată de lipsa conştientizării şi informării publicului. În momentul de faţă, singura analiză care se face este legată de creatinina serică, care este de fapt o fotografie de moment, care nu reflectă suficient modul în care o potenţială boală de rinichi evoluează şi funcţia renală poate să fie evaluată prin anumite investigaţii pe care o să le propunem pentru a fi incluse în noul contract-cadru, fără ca aceste investigaţii să fie extrem de complicate. Este vorba despre accesul gratuit la rata de filtrare estimată şi a raportului de albumină-creatinină urinară care se pot face foarte simplu în cadrul unei investigaţii de rutină şi care permit identificarea şi ulterior stadializarea prin investigaţie mai aprofundată la pacienţii care se dovedesc să aibă această patologie. Care ar putea să fie marile avantaje ale unui astfel de program? În primul rând, reducerea progresiei bolii cronice de rinichi către dializă (…), reducerea deceselor, reducerea complicaţiilor cardio-vasculare creşterea calităţii vieţii pacienţilor şi reducerea presiunii pe costurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru că dializa şi transplantul sunt foarte costisitoare”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here